Brussel·les

La UE aprova el projecte de radionavegació per satèl·lit Galileu amb l'oposició d'Espanya

Els estats membres de la UE han arribat a un acord per rellançar el projecte Galileu, el futur sistema europeu de navegació per satèl·lit. Amb aquest projecte, Europa vol tenir la seva pròpia tecnologia, independent del sistema homòleg dels Estats Units. L'acord s'ha tancat sense el govern espanyol. Espanya acollirà un centre de control terrestre del sistema Galileu, però amb menys funcions que els centres que s'instal·laran a Alemanya i Itàlia.

Actualitzat
El comissari de Transports europeu, Jacques Barrot, ha dit que no entén la postura de Madrid, perquè d'aquí a l'any 2013 el centre de control espanyol tindrà les mateixes funcions que l'alemany o l'italià. El sistema europeu de satèl·lits Galileu tindrà una trentena de satèl·lits i vol convetir-se en la competència de l'americà GPS. El projecte estava aturat des de feia mesos.

Pel que sembla, el vot d'Espanya en contra del projecte es deu al fet que no se li ha concedit un centre de control equiparable als que tindran Itàlia i Alemanya, tot i que la presidència portuguesa de la Unió Europea i la Comissió han assegurat que han ofert a Espanya garanties suficients que podrà comptar, d'aquí a sis anys, amb un centre de control del sistema de radionavegació per satèl·lit, i ha atribuït a "qüestions internes" espanyoles el fet que el secretari general de Transports, Fernando Palao, hagi acabat votant en solitari en contra del pla, que s'ha aprovat amb el suport de la resta d'estats membres.
Anar al contingut