ANÀLISI

La submissió a un gegant

La condició consensuada de millor equip del món té alguns beneficis, com es va demostrar ahir a Minsk. El BATE Borissov té unes condicions tècniques limitades, però el seu pla futbolístic normalment és atrevit, modern i alegre. La visita del Barça el va despersonalitzar i el va convertir en un equip vulgar, incapaç de destapar-se fins i tot amb un 0-3 en contra.

Enllaç a altres textos de l'autor

Ricard Torquemada

Periodista i analista en les transmissions dels partits del Barça a Catalunya Ràdio.

El respecte es va convertir ahir en por i l'actual campió d'Europa no va perdonar la submissió. Corregit i madurat respecte al Barça impotent que es va estavellar algunes vegades contra l'organització defensiva del Rubin Kazan, la nova versió va detectar ràpidament on hi havia els pocs espais verges i la superioritat numèrica.

La renúncia a la seva personalitat va provocar que el campió bielorús inclinés l'estructura defensiva cap a la banda d'Alves, cedint-hi la inferioritat numèrica, escenari que va aprofitar amb decisió Villa per convertir-se en protagonista principal del partit. La insistència ofensiva blaugrana va erosionar la resistència local fins que el Barça va inaugurar el marcador en una desesperada acció defensiva que es va convertir en un gol en pròpia porteria.

Encara impactat pel cop, el BATE va rebre el segon i el Barça va passar a governar el partit amb un rival rendit, sense capacitat de reacció. Els blaugranes vivien plàcidament a la recerca del gol de Messi, que actualment dóna sentit a un partit de l'equip de Guardiola, mentre els bielorussos continuaven a la cova consumint la primera part. L'argentí no va fallar i tot i que Gonxarenko va animar els seus jugadors a canviar el guió a la segona part, només va aconseguir que el monòleg avorrit de la primera part es convertís en un de més atractiu perquè els espais es multiplicaven amb el pas endavant del BATE.

Messi va fer un gran gol per atrapar Kubala com a mite golejador blaugrana i Villa va tancar el resultat a l'últim minut per arrodonir-lo. Entre una cosa i una altra, descans per a Xavi i Pedro, minuts per a Cesc, Adriano i Maxwell, una altra exhibició tàctica de Mascherano, la confirmació de la maduresa de Thiago, la presència innecessària de Valdés i la irresistible ambició ofensiva d'Alves. La figura agegantada del campió d'Europa i referent mundial d'aquest esport va aixafar un rival modest, el talent i la competitivitat dels seus jugadors va completar un altre capítol futbolístic exemplar.