La cèl·lula jihadista volia atacar monuments emblemàtics i esglésies, com ara la Sagrada Família
La cèl·lula jihadista volia atacar monuments emblemàtics i esglésies, com ara la Sagrada Família
Barcelona

La Sagrada Família era un dels monuments que volia atacar la cèl·lula jihadista

En la declaració que va ratificar dimarts davant del jutge, Mohamed Houli Chemlal va explicar que els membres de la cèl·lula li van dir que els explosius encara no estaven a punt perquè s'havien d'assecar

Actualitzat

La cèl·lula jihadista que va atemptar contra Barcelona i Cambrils planejava diversos atemptats a gran escala a la capital catalana amb explosius. Segons va declarar Mohamed Houli Chemlal als Mossos d'Esquadra, estaven esperant que s'assequessin els explosius que tenien al xalet d'Alcanar per atacar monuments emblemàtics i esglésies, com ara la Sagrada Família.

En la declaració que va ratificar aquest dimarts davant del jutge, Houli va explicar que els membres de la cèl·lula li van dir que els explosius encara no estaven llestos perquè s'havien d'assecar. Un cop secs, tenien previst traslladar-los a furgonetes per fer-los explotar en diverses esglésies i van parlar de la Sagrada Família com un més d'aquests temples.

Segons va afirmar el detingut, la resta de companys li van dir que per l'Islam destruir monuments estava bé i el van convèncer que, com que era el més ignorant de tots en matèria religiosa, no sabia que atemptar era una cosa bona. El seu testimoni i altres indicis van fer que els Mossos pensessin que la cèl·lula tenia la intenció de cometre atemptats de més envergadura.

Houli també va precisar que la cèl·lula es finançava principalment de les quantitats que aportaven dos dels seus membres provinents del seu salari.

L'explosió a Alcanar va precipitar l'atropellament a la Rambla. Al xalet s'hi han trobat, a més del centenar llarg de bombones de butà, acetona, bicarbonat, claus per ser utilitzats com a metralla i polsadors per iniciar les explosions. Paral·lelament, en una masia abandonada de Riudecanyes s'hi han trobat els passaports de dos dels terroristes i diversos tiquets de compra.

Estat Islàmic va difondre el 2016 una imatge de la Sagrada Família

Els Mossos d'Esquadra van investigar l'any passat una imatge suposadament distribuïda per Estat Islàmic que incloïa la Sagrada Família. La icona barcelonina apareixia en un muntatge entre altres monuments amb simbolisme internacional, com el Coliseu de Roma, l'Estàtua de la Llibertat de Nova York, la Torre de Pisa i el Palau de l'Òpera de Sydney.

Els investigadors no li van prestar una atenció especial perquè hi sortís la Sagrada Família, sinó pel context global d'amenaça terrorista, en un nivell de quatre sobre cinc que ja hi havia en aquell moment tant a Catalunya com a la resta d'Espanya.

Triperòxid de triacetona

L'explosiu que fabricaven a Alcanar era triperòxid de triacetona (TATP) que, segons els experts, es pot deixar assecar durant unes hores per convertir-lo en pols i fer-lo més potent, però també més inestable. Una vegada sec, cal utilitzar-lo durant les següents setmanes perquè va perdent força explosiva.

Conegut com "la mare de Satanàs" i utilitzat per Estat Islàmic en els atemptats de París i Brussel·les, el TATP es pot fabricar amb materials relativament accessibles, com ara àcid sulfúric, peròxid d'hidrogen (aigua oxigenada) i acetona.

La cèl·lula de Ripoll va comprar 500 litres d'acetona entre els dies 1 i 2 d'aquest mes, la qual cosa fa sospitar que preparaven aquest explosiu. Segons els experts en la lluita antiterrorista, la calor devia ser el factor clau perquè els esclatés quan el manipulaven. I és que el TATP, gairebé tan poderós com la dinamita, és extremadament sensible a impactes, fricció i canvis de temperatura, especialment si és emmagatzemat com a producte sec.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut