L'explosió d'Alcanar va precipitar uns atacs "més rudimentaris" i "a la desesperada"

El conductor de Barcelona podria ser un dels cinc presumptes terroristes abatuts a Cambrils

RedaccióActualitzat

Cambrils, Barcelona, Ripoll, Vic i Alcanar estan connectats. Els presumptes terroristes que van atacar a Barcelona i Cambrils feia temps que preparaven els atemptats, però l'explosió d'Alcanar els va obligar a improvisar. Ho ha explicat el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, en l'última actualització de les dades d'uns atacs que han causat 14 morts.

Els Mossos treballen amb la hipòtesi que els autors dels atacs planejaven uns atacs més elaborats i mortífers, però l'explosió de la casa d'Alcanar on preparaven els atemptats els va obligar a actuar "a la desesperada". Segons Trapero, van optar per una actuació més rudimentària, seguint l'exemple d'altres atacs en ciutats europees.

"L'explosió d'Alcanar va ser el detonant dels atacs. No tenien previst atacar com ho van fer."

Si a Alcanar van preparar els atemptats, a Barcelona i Cambrils van actuar. I a Vic va aparèixer una furgoneta abandonada. A Ripoll hi ha hagut la majoria de les detencions. Hi ha quatre persones detingudes, tres a Ripoll i una a Alcanar. Tenen 21, 27, 28 i 24 anys.

Ara, els Mossos treballen per identificar les persones relacionades amb el pis d'Alcanar. Trapero ha explicat que el nombre total s'ha de determinar, però que ja tenen si no totes la majoria de persones identificades.

Dels cinc presumptes terroristes morts a Cambrils, tres ja estan identificats.

Cap dels identificats té antecedents per terrorisme. N'hi ha dos que tenen antecedents per delictes comuns.

En busca de l'autor

La persona que conduïa el vehicle que va atropellar desenes de persones a la Rambla encara no ha estat identificada. Trapero admet que podria no estar detinguda, però també que podria ser una de les persones abatudes a Cambrils.

L'autor podria ser Moussa Oukabir, el germà petit de l'home que dijous es va lliurar als Mossos a Ripoll.

Els abatuts a Cambrils duen una destral i ganivets

Una altra de les dades que ha explicat Trapero és que els presumptes terroristes abatuts a Cambrils no només portaven falsos cinturons d'explosius; també portaven una destral i ganivets.  A més, ha transcendit que, abans de ser neutralitzats, els presumptes jihadistes van ferir a la cara amb un ganivet una persona que es trobava en el lloc de l'atac.

L'enigma de l'home mort a Esplugues

Pel que fa a l'altre incident de la nit, la persona que ha aparegut morta en un cotxe a Esplugues, Trapero ha explicat que no tenen cap informació que la pugui vincular amb els atacs, però no descarta que en un futur pugui aparèixer una vinculació. El mort té ferides d'arma blanca i els Mossos pensen que al cotxe hi havia una segona persona que va fugir.

Anar al contingut