Un agent de la Guàrdia Urbana informa una vianant després de l'atac.
Un agent de la Guàrdia Urbana informa una vianant després de l'atac.

Tot el que sabem fins ara dels atacs a Barcelona i Cambrils

Just després de l'atac a la Rambla de Barcelona hi ha hagut un seguit d'informacions confuses. A mesura que ha anat avançant la tarda s'han pogut confirmar algunes hipòtesis.

Actualitzat

Furgonetes

Un Fiat de color blanc ha atropellat els vianants de la Rambla al llarg de 550 metres. S'hauria llogat a Santa Perpètua de Mogoda.

S'ha localitzat una altra furgoneta a Vic. Segons la Guàrdia Urbana, el vehicle hauria estat utilitzat prèviament a la comissió de l'atemptat, s'ha inspeccionat i no s'hi han trobat explosius.


Balanç

13 morts i 80 ingressats (15 ferits greus, 23 menys greus i 42 lleus).


Sospitosos

Dos detinguts. També hi ha un fugit. Una de les detencions s'ha practicat a Alcanar, on aquest dimecres hi va haver una explosió en una casa que estaria relacionada amb l'atac a Barcelona. L'altra detenció s'ha fet a Ripoll, a una persona vinculada amb la furgoneta utilitzada en l'atac. Un dels detinguts és nascut a Melilla i l'altre és de nacionalitat marroquina.


Terrorisme

La policia considera que es tracta d'un atemptat terrorista i s'ha activat el gabinet anti-terrorista amb totes les administracions implicades


Autoria

Estat Islàmic ha reivindicat l'acció, segons l'agència Amaq, vinculada al grup jihadista.


Mobilitat afectada

Poc després de l'atemptat s'han tancat i desallotjat totes les estacions de metro, ferrocarrils i Renfe de la zona afectada.

S'ha restringit la sortida de vehicles de la ciutat de Barcelona. A la Diagonal un control ha limitat la sortida a un sol carril. La Ronda de Dalt s'ha tallat a l'alçada de la Trinitat en direcció Girona i a l'autopista hi ha controls policials a tots els peatges. A més, s'ha tallat el trànsit a la carretera de Vic, entre Can Girbau i el Coll de Vic, per poder inspeccionar la furgoneta.

Durant la matinada s'han anat reobrint les vies tallades i les estacions de metro, ferrocarrils i Renfe tancades. Aquest divendres només queden afectades les estacions de metro de Liceu i Drassanes i les diverses estacions de Plaça Catalunya estaran tancades entre 9h i 13h.

Un mort després de saltar-se un control dels Mossos

Una persona ha mort a Sant Just Desvern, després de saltar-se un control dels Mossos i atropellar una sergent, que s'ha trencat el fèmur. Els Mossos han confirmat que no tenen cap vinculació amb l'atemptat a la Rambla. Es tracta d'un individu de nacionalitat espanyola i sense antecedents.

Operació policial a Cambrils

Passada la mitjanit, els serveis d'emergències han informat d'un operatiu policial a Cambrils. Els Mossos d'Esquadra han abatut a quatre terroristes en un tiroteig en aquesta localitat. Un cinquè terrorista ha quedat ferit. Diverses persones han trucat al 112 alertant que havien sentit trets. Algunes fonts asseguren que un vehicle ha intentat encastar-se contra un cotxe dels Mossos d'Esquadra quan ha començat un intercanvi de trets. 6 civils i un agent han resultat ferits.

 

Anar al contingut