Sofia

La presidència de Bulgària es decidirà en una segona volta entre el socialista Parvanov i l'ultradretà Siderov

Bulgària decidirà president en una segona volta perquè, tal com es preveia, la participació s'ha quedat per sota del 50%. Els sondejos tampoc s'han equivocat a l'hora de donar la victòria a l'actual president, el socialista Georgi Parvanov, que s'enfrontarà a la segona volta amb l'ultradretà Volen Siderov, considerat el "Le Pen" búlgar pel seu discurs xenòfob contra les minories turca i gitana. D'entrada, els resultats donen un avantatge clar a Parvanov, que obtindria un 60% dels vots. Siderov, que lidera el partit Ataka, s'hauria quedat amb un 25% dels sufragis. La segona volta de les presidencials búlgares està prevista pel 29 d'octubre.

Actualitzat

A Bulgària prop de sis milions i mig de búlgars estaven cridats a votar a les eleccions presidencials del país, que l'any que ve entrarà a la Unió Europea. A l'estat espanyol es calcula que hi viuen 120.000 búlgars, que han pogut exercir el seu dret a vot en cinc col·legis electorals, instal·lats a Barcelona, Madrid, Gandia, Marbella i Villalba, a la Comunitat de Madrid.

El clar favorit ha estat l'actual president, el socialista Georgi Parvanov, que es presenta com a candidat independent i que ha esquivat més del que preveien els analistes el vot de càstig a la classe política per part de l'electorat, molt descontent per la pobresa i la corrupció que hi ha a Bulgària.

El perfil dels dos candidats que passen a la segona volta és molt diferent. L'actual cap d'estat, Georgi Parvanov, que té el suport del Partit Socialista, és historiador i va liderar l'entrada de Bulgària a l'OTAN, l'any 2004. De la seva banda, el candidat d'Ataka, Volen Siderov, és conegut pels seus atacs verbals contra la minoria turca i gitana.

Anar al contingut