La meitat de les víctimes d'abusos sexuals a Catalunya són menors

7 de cada 10 denúncies no arriben a judici per falta de proves, però la majoria no es denuncien

RedaccióActualitzat

L'explotació de persones pot ser de molts tipus, des de la laboral fins al tràfic d'òrgans, però la més nombrosa és la sexual, i té un important component de gènere perquè la majoria de víctimes són dones i nenes.

Avui és el Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i el Tràfic de Dones i Infants. A tot el món es calcula que aquest tipus de violència afecta 1.800.000 persones, amb un volum econòmic comparable al del tràfic mundial de drogues o d'armes.

En tots els casos és un greu atemptat contra els drets humans, però la repercussió és especialment cruel entre els menors.

A Catalunya, els menors són la meitat de les víctimes d'abusos sexuals. A més, molts abusos no es denuncien, i, entre les denúncies, 7 de cada 10 no arriben a judici per falta de proves, com denuncia Emilie Rivas, responsable de Polítiques d'Infància de Save The Children Catalunya:

"La majoria de casos es queden sempre amagats, perquè es tracta d'un delicte, i, per tant, els agressors sempre prenen moltes precaucions per no ser vistos. Moltes vegades, passa en l'esfera privada. Un de cada cinc infants ha patit violència sexual durant la seva infància."

Per fer-hi front, les organitzacions que treballen contra l'explotació i els abusos sexuals contra infants plantegen tres reptes: incrementar la prevenció, formar millor els professionals i treballar des de la coordinació entre els diferents departaments -Justícia, Direcció de la Infància i Salut- perquè el menor no hagi de declarar diverses vegades.

Emilie Rivas alerta que la prevenció és una de les eines més eficaces per lluitar contra els abusos.

"Als Estats Units i al Canadà, s'ha demostrat que els programes de prevenció -si són contundents, adaptats a les diferents edats, reiterats en el temps- poden reduir fins a la meitat els abusos sexuals a la infància."

 

 

ARXIVAT A:
MenorsAgressió sexual
Anar al contingut