Primer pla de botelles de vi de la DO Terra Alta preparades per al tast de dos dels experts de la prestigiosa Guía Peñín que oloren els vins darrera…
Primer pla de botelles de vi de la DO Terra Alta preparades per al tast de dos dels experts de la prestigiosa Guía Peñín que oloren els vins darrera. Imatge del 18 de maig de 2017 (horitzontal)

La Guía Peñín anima la DO Terra Alta a aprofundir en els vins de garnatxa blanca envellits, "poc ortodoxos i inusuals"

ACN Gandesa.-La Guía Peñín, un dels manuals de vins espanyols més complets del món, ha treballat aquest dijous, des de Gandesa, en la valoració dels vins de la DO Terra Alta. D'entrada, l'avaluació de les 197 referències que han tastat dos dels experts de la publicació és positiva. Se segueix millorant, les puntuacions mitjanes seran millors que l'any anterior, però cal seguir treballant la qualitat, sobretot en els vins amb segell "100% garnatxa blanca", el "tret diferenciador" d'aquesta Denominació d'Origen catalana. De fet, els representants de la Guía Peñín han destacat els vins blancs de garnatxa envellits en ampolla o amb criança sobre lies (microorganismes que un cop feta la seva funció com a llevats de fermentació del vi moren i es descomponen), i han animat els productors a seguir explorant aquest filó ja que els vins resultants són "poc ortodoxos i inusuals" i aporten un important valor afegit. Els experts de la guia també han remarcat la bona feina feta en la collita 2016 per dissimular els desequilibris provocats per la sequera.

Dos membres de l'equip de tast de la Guía Peñín, han tastat aquest dijous 197 referències de la DO Terra Alta, tots els vins que els cellers els han fet arribar per ser avaluats i presentats en la propera edició del prestigiós manual de vins espanyols que es publicarà, en edició paper i edició digital, la primera setmana d'octubre d'aquest any. Javier Luengo, responsable editorial de la Guía Peñín, ha assegurat que el tret més representatiu de la DO Terra Alta segueixen sent les garnatxes blanques i n'ha destacat els "interessants" resultats aconseguits en aquells vins on la garnatxa ha estat sotmesa a criances sobre lies o a envelliments en ampolla. "Aporten una complexitat al vi i ofereixen un producte diferent, i això és bo", ha subratllat Luengo. Per aquest motiu, des de la Guía Peñín han apostat perquè aquest tipus de vins siguin "més nombrosos" entre la producció de la DO terraltina, perquè es demostra que es poden aconseguir "blancs de tall mediterrani envellits en botella", uns vins que tot i ser "poc ortodoxos i poc usuals" es treballen en altres zones d'influències atlàntiques. "El clima ho permet i creiem que amb una influència mediterrània també es poden aconseguir aquests mateixos objectius", ha animat Luengo. Units per més qualitatEl responsable editorial de la Guía Peñín també ha esperonat els viticultors de la Terra Alta ha seguir treballant conjuntament per millorar la qualitat dels vins de garnatxa blanca. "Els productors són conscients que és la línia de treball que han de seguir i cada vegada té més importància. El segell '100% garnatxa blanca' que va implementar el Consell Regulador -de la DO Terra Alta- té qualitat però encara n'ha de tenir més perquè sigui un distintiu de qualitat", ha apuntat Javier Luengo. Els responsables de la guia vinícola també han destacat els vins elaborats amb varietats com la carinyena i sobretot aquells fets amb 'morenillo'. Amb poques referències però "realment bones", els vins d'aquesta varietat són, per a Luengo, una via a explorar entre els productors de al comarca terraltina. "Ofereixen un valor singular. És alguna cosa molt diferent a allò que estem acostumats a tastar i sempre és bo provar coses noves", ha dit.Una difícil collita ben treballadaLa majoria de les gairebé dues-centres referències de vins blancs, negres, rosats i dolços que han tastat els experts de la Guía Peñín eren de la collita 2016, una campanya vitivinícola complicada a Catalunya per la sequera. Luengo ha destacat que a la Terra Alta s'han sabut treballar bé els desequilibris i els excessos de maduració provocats per un any excessivament sec, tot i que els vins blancs potser han tingut resultats "menys expressius" que els negres. "A nivell qualitatiu, els vins estan molt ben fets. S'ha fet molt bé el treball", ha assegurat.

Anar al contingut