Marta Rovira, la número 2 d'ERC
Marta Rovira, número 2 d'ERC
Barcelona

La Guàrdia Civil assenyala Marta Rovira com a promotora del referèndum

El cos policial ha remès un informe al jutjat número 13 de Barcelona, en què assegura que Rovira va tenir un paper clau en l'1-O

RedaccióActualitzat

La investigació judicial sobre l'1 d'octubre pot incorporar nous encausats, tal com ha demanat la fiscalia, i ara té en el punt de mira la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira.

La causa es podria ampliar després que la Guàrdia Civil ha remès un informe al jutjat número 13 de Barcelona, en què assegura que Marta Rovira va tenir un paper decisiu en l'organització del referèndum.

L'escrit assenyala també Josep Maria Jové, exsecretari general de la Vicepresidència, com l'encarregat de muntar l'estructura per la votació. Però a continuació hi afegeix que Jové rendia comptes i rebia instruccions de la cúpula d'ERC, especialment de Marta Rovira.

La Guàrdia Civil va intervenir durant els escorcolls del 20 de setembre a casa de Jové un document titulat "EnfoCATS" que seria una mena de full de ruta cap a la independència. Segons el cos policial, els passos que s'havien de seguir els marcava un comitè estratègic i un d'executiu, formats per Puigdemont, Junqueras, els líders de l'ANC i Òmnium, departaments del govern i d'altres líders polítics. 

Converses enregistrades 

Rovira apareix en una de les converses enregistrades a Jové el 5 de setembre, i parlen del referèndum a Barcelona. De com gestionar els col·legis electorals, com tractar-ho amb els socis del PDeCAT i com creuen que els comuns volen provocar una guerra en el bloc sobiranista per evitar un acord amb Esquerra.

Abans, la Guàrdia Civil ha conclòs que Jové ha presentat dos plans d'actuació a Barcelona, el pla A i el pla B. I hi afegeixen que Marta Rovira és qui li diu que han de treballar en el pla A. Sense reproduir aquesta part, infereixen una participació directa de Rovira en la preparació del referèndum.

En les investigacions hi ha una gravació d'una altra conversa de Rovira: 

-Lluís, estàs per aquí, per Palau?

-Sí.

-T'he d'explicar una conversa que he tingut amb el Cuixart.

Parla amb Lluís Salvadó, exsecretari d'Hisenda, d'una reunió a Palau abans de l'1 d'octubre. Del paper de tots dos en la preparació del referèndum n'han parlat ells mateixos. De Salvadó, el jutge que el va interrogar creu que és l'impulsor d'una de les estructures d'estat sobiranistes, l'Agència Tributària de Catalunya. Així ho conclou arran dels escorcolls al seu despatx, el 20 de setembre. Aquell dia, Salvadó ja tenia el mòbil punxat. Una de les converses prèvies a la seva detenció és aquesta:

-Hi ha la Guàrdia Civil.

-Agafa, damunt la taula de reunions, tota la pila de papers que hi ha. Surt fora, al pati, i llença'ls pel pati.

Dels papers finalment intervinguts, la Guàrdia Civil en destaca un sobre escenaris de finançament a Catalunya en cas que l'estat espanyol suspengui els càrrecs del govern català via Constitucional. I també una bateria de decrets per implementar l'estat propi a partir del 2 d'octubre. Documentació personal, però que no aporta res que els mateixos investigats no haguessin reconegut abans.

Rovira ha dit, en declaracions a la cadena SER, que no té cap coneixement de l'informe de la Guàrdia Civil i ha evitat pronunciar-s'hi. Posteriorment, en un acte, ha afirmat que tot plegat només serveix per continuar lluitant per guanyar les eleccions.

Demanen al Suprem tornar a declarar

En paral·lel, el jutge del Tribunal Suprem que ara assumeix les causes contra els consellers cessats pel 155 i els líders independentistes a la presó rebrà aquest dimarts un escrit en què aquests demanen tornar a declarar per aconseguir sortir en llibertat. Argumenten que han de concórrer a les eleccions en igualtat de condicions que la resta de candidats.

El Suprem ja ha ajuntat la causa després que l'Audiència Nacional, que els va aplicar presó preventiva, li hagi remès els casos. Els advocats dels consellers destituïts a la presó i de Sànchez i Cuixart esperen que el jutge Pablo Llarena els apliqui el mateix criteri que a Forcadell i la resta de membres sobiranistes de la mesa, que van sortir en llibertat provisional sota fiança.

La magistrada de l'Audiència, Carmen Lamela, s'ha quedat només la causa contra el major Trapero i la intendent, Teresa Laplana, en llibertat sense fiança però amb mesures cautelars.

Notícia relacionada: Prohibeixen a TV3 i Catalunya Ràdio dir "consellers empresonats" o "president Puigdemont"

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàMarta Rovira
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut