Barcelona

La Generalitat troba dificultats amb les companyies per lluitar contra la pobresa energètica

Espanya és un dels països amb els rebuts de la llum i el gas més cars de la Unió Europea

RedaccióActualitzat

La Generalitat denuncia les dificultats d'arribar a acords amb les companyies elèctriques i gasístiques per combatre la pobresa energètica. Segons el conseller Jordi Baiget, continuen les negociacions perquè assumeixin part dels rebuts que no poden pagar les famílies vulnerables, però no s'avança.

"Ells parteixen d'una realitat dient que hi ha un bo social i és el bo social que ho ha de garantir tot. Nosaltres creiem que han de fer un esforç per a les famílies vulnerables del país i això és el que estem fent. Què vol dir negociacions intenses? Que ens anem passant papers contínuament per veure si podem arribar a un acord. Aquest és el punt on estem en aquests moments."

Amb les companyies d'aigua s'ha avançat més. La Generalitat ja hi ha firmat 20 convenis perquè condonin el deute o ajudin les famílies que no poden pagar els rebuts. Les tres últimes empreses que els han subscrit són les de Mataró, Reus i Vilafranca del Penedès.


Espanya, cinquè rebut de la llum més car d'Europa; del gas, el tercer

El preu de l'energia domèstica a Espanya és dels més alts d'Europa, segons dades de l'oficina d'estadística europea.
Segons un informe de l'Eurostat, és el cinquè país de la Unió Europea amb el preu de l'electricitat domèstica més car, darrere de Dinamarca, Alemanya, Itàlia i Irlanda. Aquest alt nivell dels preus, l'any passat, es dóna malgrat que els impostos a l'estat són inferiors a la mitjana de la Unió Europea. En el cas espanyol, cal tenir en compte també que en el rebut de la llum té més pes la part fixa, que inclou els peatges, que el consum.
Pel que fa al gas, ocupa el tercer lloc darrere de Suècia i Portugal. L'any 2014 era el segon.

Anar al contingut