Brussel·les

La fiscalia confirma que tres terroristes es van immolar en els atemptats a Brussel·les, dos a l'aeroport i un al metro

Dos dels suïcides han estat identificats com els germans Khalid i Ibrahim al-Bakraoui, i un quart terrorista continua fugit

RedaccióActualitzat

La Fiscalia General belga ha confirmat la identitat de dos dels presumptes terroristes dels atemptats de Brussel·les. Es tracta dels germans Khalid i Ibrahim al-Bakraoui, dos ciutadans belgues que la policia ja tenia fitxats per vandalisme, però no per terrorisme. La Fiscalia ha informat en una compareixença de premsa que Ibrahim es va immolar a l'aeroport de Zaventem juntament amb un altra persona que encara no està identificada. Hi ha un tercer presumpte terrorista que, segons el fiscal, tampoc no està identificat i que va fugir. Pel que fa a l'explosió posterior al metro, el germà d'Ibrahim, Khalid al-Bakraoui, també va morir en fer-se explotar l'artefacte que portava.

El terrorista que va fugir de l'aeroport va ser el que va deixar a la terminal de sortides "la càrrega explosiva més important" abans d'abandonar el lloc, però no va esclatar fins unes hores després, quan ja havien arribat els artificiers, segons ha explicat la Fiscalia General belga. El sospitós és l'únic dels quatre presumptes autors materials dels dos atemptats que no va morir en els atacs i que està sent "buscat activament" per la policia.

En un primer moment alguns mitjans belgues han afirmat que el terrorista fugat seria Najim Laachraoui, de 25 anys, sobre el qual hi una ordre de recerca i captura europea per suposada vinculació amb els atemptats de París, però aquesta hipòtesi ha quedat descartada dimecres a la tarda, quan la policia ha confirmat que Laachraoui hauria mort en les explosions de l'aeroport

Els germans Al-Bakraoui

A banda, la policia ha trobat un ordinador en una paperera que contenia el testament d'Ibrahim al-Barkraoui, el jihadista que es va fer esclatar a l'aeroport. En aquest escrit deia que no volia acabar a la presó com Salah Abdeslam, el responsable logístic de la matança del 13 de novembre a París, que van detenir divendres a Brussel·les.

Els dos germans, residents a Brussel·les, eren coneguts per la policia per delictes de vandalisme. La televisió belga assegura que un dels germans va llogar, amb una identitat falsa, un dels pisos on es va amagar Salah Abdeslam. El pis era al carrer Du Dries, del barri de Forest, l'escenari d'un tiroteig amb la policia dimarts de la setmana passada.

Els investigadors van trobar a l'immoble una bandera d'Estat Islàmic, un rifle d'assalt, detonadors i empremtes digitals d'autors dels atemptats de París. Un dels sospitosos va morir en el tiroteig i dos més van fugir. Un dels fugitius seria suposadament Abdeslam, que van detenir quatre dies després.

La informació aportada per un taxista que va traslladar els terroristes a l'aeroport ha estat clau per localitzar el pis on havien fabricat els explosius, i on la policia ha trobat una maleta plena de material per fer explotar que els terroristes no haurien pogut pujar al taxi i haurien tornat al pis.

La mateixa cèl·lula de la París

El coordinador de la lluita antiterrorista de la Unió Europea, Gilles de Kerchove, ha considerat que els autors dels atacs a la capital belga són membres de la mateixa cèl·lula jihadista que va organitzar els atemptats de París del 13 de novembre. En una entrevista a la televisió pública RTBF, De Kerchove ha explicat que els avenços en la investigació suggereixen que els autors pertanyen al grup d'Abdeslam.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut