El Valle de los Caídos (EFE)
El Valle de los Caídos (EFE)
Madrid

La família de Franco esgotarà tots els recursos per impedir l'exhumació

La família del dictador diu que s'han tergiversat les seves declaracions a "La Razón"

RedaccióActualitzat

La família del dictador esgotarà tots els recursos legals per impedir l'exhumació de Franco. Ho han fet saber a través d'un comunicat que contradiu les declaracions que feia en una entrevista al diari "La Razón" el seu net Francis Franco. Diuen que s'han tergiversat.

Si no prospera el recurs, els familiars es faran càrrec de les despulles sense concretar on l'enterraran.

La família de Francisco Franco contradiu les paraules del seu net en un comunicat. Afirma que "sota cap concepte" col·laborarà "activament o passivament" a la decisió del govern d'exhumar les restes mortals.

La família expressa la seva "confiança en els tribunals de justícia i en la legalitat vigent" i "molt especialment en la comunitat benedictina, que té encomanada la custòdia de les restes ". Recorden que aquesta ordre "ha manifestat que no accedirà a cap exhumació en contra de la família".

Franco no anirà al Pardo

El que sí que es manté de l'entrevista és que la família es farà càrrec de les restes:

"No permetrem mai que el govern disposi de les restes del nostre avi en la forma que tingui per convenient, de manera que, si es produís una exhumació en contra de la nostra voluntat, exigirem que se'ns en faci entrega per donar-los sepultura cristiana"

Per ara, descarten enterrar-lo amb la seva esposa, Carmen Polo, a El Pardo, per motius de seguretat.

"Allà on està enterrada no hi ha seguretat, no s'hi pot enterrar el meu avi. Avui dia això no es contempla."

L'Església s'ha ofert per acollir el cos per enterrar-lo en terreny sagrat com a persona batejada. Ha demanat, però, que el trasllat es faci amb el consens del govern i la família.

 

 

Publicat al BOE

El Butlletí Oficial de l'Estat publica el reial decret que permetrà treure Franco del Valle de los Caídos, una exhumació que es preveu fer a finals d'any.

El reial decret, aprovat divendres pel govern espanyol i que entrarà en vigor a partir de diumenge, declara que l'exhumació i el trasllat de les restes del dictador és urgent i d'excepcional interès públic.

El decret, però, no inclou l'anul·lació dels judicis sumaríssims del franquisme, com demanaven els partits independentistes, tot i que l'executiu del PSOE s'ha compromès a incloure-l'hi durant la tramitació parlamentària. El vot del PDeCAT i d'Esquerra és indispensable perquè el Congrés avali l'exhumació, ja que el PP i Ciutadans ja han anunciat que no donaran suport a la mesura.

 

Notícia relacionada: La llista dels judicis franquistes anul·lats, publicada

 

Segons el govern socialista, aquesta aprovació suposarà el primer pas per modificar la Llei de la Memòria Històrica aprovada el 2007. El nou text inclouria l'anul·lació de judicis franquistes com el del president Companys o el de Salvador Puig Antich, condició necessària d'ERC i del PDeCAT per donar suport al Congrés a l'exhumació de Franco.

ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut