Els presidents de la Generalitat Quim Torra, i del Parlament, Roger Torrent, amb la Flama del Canigó, han iniciat la marxa
Els presidents de la Generalitat Quim Torra, i del Parlament, Roger Torrent, amb la Flama del Canigó, han iniciat la marxa

La Diada incorpora la flama del Canigó que il·lumina la marxa per la llibertat

Actualitzat

L'acte oficial de la Diada, dedicat a la llibertat dels presos independentistes i als que són fora de Catalunya, ha començat l'anomenada Marxa per la Llibertat, encapcalada pels presidents de la Generalitat, QuimTorra, i del Parlament, Roger Torrent.

Un acte que ha sortit del Parlament, al parc de la Ciutadella, després ha arribat la flama del Canigó, com a símbol de la llum, que, segons els organitzadors, cal per tornar la força i l'esperança a les institucions després de mesos de foscor i paràlisi imposades.

Cap a 2/4 de 9, el president del Parlament, Roger Torrent, ha rebut la flama del Canigó, que s'ha portat expressament aquest dilluns des del Castellet de Perpinyà.

 

Després de l'actuació a la porta del Parlament del grup Obeses, que ha interpretat la cançó "Ens en sortirem", la marxa ha començat encapçalada pels president Quim Torra i Roger Torrent i seguida pels membres del govern, pels diputats independentistes del Parlament, ja que ni els diputats de Ciutadans, el PP, el PSC i Comuns no han volgut participar en un acte que han considerat partidista.

 

 

Nombroses persones s'han afegit a la marxa, que s'ha dirigit a peu cap al Born Centre Cultural amb crits de "Llibertat presos polítics".

 

 

 

La que també s'ha anomenat Marxa de la Llum, ha arribat a l'esplanada del Born, on ha format la guàrdia d'honor dels Mossos d'Esquadra. Mentre les veus de Cor jove de l'Orfeó Català han interpretat el "Cant de la Senyera", la guàrdia del Mossos ha hissat de manera solemne la bandera al gran pal del Born.

 

 

 


Després, la marxa ha continuat per portar la llum a la plaça Sant Jaume.

 

Moltes persones que seguien la marxa han acompanyat la llum de la flama del Canigó amb la llum dels seus telèfons mòbils.

A la plaça Sant Jaume, centenars de persones esperaven l'arribada de la marxa. La comitiva ha estat rebuda per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Les tres autoritats han presidit l'acte organitzat a la plaça Sant Jaume.

 

 

L'acte oficial de la Diada té un significat simbòlic de portar llum a les institucions catalanes, que han viscut mesos de foscor amb l'aplicació de l'article 155, i per la llibertat del polítics independentistes presos i exiliats

 

 

Pompeu Rahola i Fabra, net de Pompeu Fabra, de qui se celebren 150 anys del seu naixement, i familiars dels presos han rebut  del president Torra la la flama del Canigó, que ha entrat al Palau de la Generalitat.

Pompeu Rahola ha llegit la definició de llibertat del diccionari Fabra. Després s'han llegit frases de cada un dels polítics independentistes a la presó i exiliats amb la projecció de fotografies.

 

 

L'acte creat i dirigit per Lluís Danés ha jugat amb un "maping" d'imatges a la façana del Palau de la Generalitat.

 

 

Ha  comptat amb actuacions de diversos artistes com Lluís Llach, la ballarina Marta Carrasco, Roger Mas i Paula Valls, que han interpretat les "Corrandes d'exili" de Pere Quart. Així com, Judit Nedderman, amb la canço "No volem més cops", inspirada en la repressió de l'1-O, i Txarango.

 

Acompanyats per la Gi orquestra de Girona i del Cor Jove de l'Orfeó Català. L'acte ha acabat amb el cant dels Segadors.

ARXIVAT A:
11SProcés català
Anar al contingut