Brussel·les

La Comissió Europea tanca l'expedient contra Espanya per l'"acció d'or" i no demanarà multes

La Comissió Europea ha arxivat el procediment d'infracció contra Espanya sobre l'"acció d'or", que permetia a l'Estat mantenir el control sobre algunes empreses privatitzades, i no demanarà al Tribunal de Justícia de la UE (TUE) la imposició de multes, ja que el Parlament va derogar el 26 de maig aquest instrument, que només es mantenia per a Telefónica i Endesa. L'executiu comunitari havia amenaçat el govern l'any passat amb la imposició de multes per no haver complert la sentència del TUE del 13 de maig del 2003, que assenyalava que l'acció d'or espanyola a Tabacalera, Argentaria, Repsol, Endesa i Telefónica vulnerava el principi de lliure circulació de capitals.

Actualitzat
La CE ha decidit tancar el procediment per la infracció després de constatar que Espanya ha aplicat les mesures aprovades el 26 de maig seguint la sentència del Tribunal de Justícia de la UE. La decisió dels jutges de la UE es referia a certes disposicions de la llei de privatització del 1995 sobre les empreses de Repsol, Telefónica, Argentaria, Tabacalera i Endesa, en la mesura en què implicava un sistema d'autorització prèvia.

Els jutges comunitaris no van acceptar que a Tabacalera i el grup bancari Argentaria "la legislació pogués estar justificada per raons d'interès general associades a necessitats estratègiques". Sobre la petroliera Repsol, l'elèctrica Endesa i Telefónica, el tribunal ha reconegut que "els obstacles a la lliure circulació de capitals podrien estar justificats per motius de seguretat pública", com pot ser el d'abastiment. No obstant, la sentència ha considerat que "no s'havia complert el principi de proporcionalitat".
Anar al contingut