Madrid

La baixada de preu del carburant manté estable l'IPC al maig

Els preus s'han mantingut estables al mes de maig tant a Catalunya com al conjunt d'Espanya en relació amb el mes anterior. És el que mostra l'índex de preus al consum fet públic per l'Institut Nacional d'Estadística. En un any han pujat un 3,5%, segons les dades de l'Institut d'Estadística. Aquesta taxa d'inflació està tres dècimes per sota de la de l'abril.

Actualitzat
La taxa interanual, que coincideix amb la xifra avançada de l'IPC, està tres dècimes per sota que la de l'abril i suposa la primera baixada després de vuit mesos consecutius a l'alça.

L'increment del cru va elevar els preus des de principis d'any, amb un augment del 3,3% al gener; del 3,6% al febrer i el març, i del 3,8% a l'abril, la xifra més elevada des del setembre del 2008, quan es va situar al 4,5%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni el dels aliments no elaborats, es va situar al maig en el 2,1%, igual que a l'abril passat.

L'evolució interanual del transport, segons l'INE, cau també en el transport, amb una taxa anual del 7,9%, gairebé un punt i mig per sota de la de l'abril, arran del descens dels preus dels carburants i lubricants. També hi ha influït el comportament dels preus dels automòbils. L'oci i la cultura també han repercutit en l'evolució anual dels preus i la seva taxa anual ha disminuït més d'un punt i s'ha situat en -0,6%, sobretot arran dels viatges organitzats i dels equips informàtics, que van experimentar més baixades que al maig del 2010.

A Catalunya, destaca el descens del preu de l'oci i la cultura (-1,8%), el transport (-0,9%) i l'habitatge (-0,1%), mentre que va pujar en 2,9 punts el del vestit i el calçat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut