Barcelona

Justícia cobrarà l'advocat d'ofici als conductors ebris amb rendes altes

Justícia cobrarà la minuta de l'advocat d'ofici a aquelles persones que es poden pagar un lletrat de la seva butxaca però que, malgrat això, es beneficien de la gratuïtat del servei. El departament ha decidit endurir el control en aquesta qüestió després d'haver notat un increment de l'ús del torn d'ofici per delictes de trànsit relacionats amb els vehicles de gamma alta. Des que el Codi Penal tipifica com a delicte els casos més greus de conducció amb excés de velocitat o sota l'efecte de les drogues, la demanda d'advocats d'ofici ha crescut un 50%.

Actualitzat

El Departament de Justícia vol evitar l'abús en l'ús dels torns d'ofici, que ha anat a més des de la reforma del Codi Penal. La consellera del ram, Montserrat Tura, ha considerat que "no és decent que algú que té accés a zones lúdiques de luxe, té un cotxe de gamma alta i dóna alcoholèmies positives o va a velocitats temeràries, després es vulgui acollir a un programa social". Tura ha afegit que "no pel fet d'haver estat detinguda a les tres del matinada tindrà dret a assistència jurídica gratuïta".

Justícia demanarà a la policia que adverteixi els conductors que, en cas de superar un determinat nivell de renda, hauran d'assumir el cost de l'assistència jurídica. El límit se situa en el doble de l'Indicador Pública de Rendes d'Efectes Múltiples (IPREM), que és de 14.473 euros anuals. És a dir, que frega els 30.000 euros.

En els últims 5 anys, ha augmentat pràcticament un 50% l'ús del torn d'ofici, principalment per delictes contra la seguretat del trànsit i, en menys grau, de violència domèstica. Justícia calcula que gasta 1.000 euros de mitjana per cadascun d'aquests processos. Aquest any, la Generalitat destinarà 59 milions d'euros a l'assistència jurídica gratuïta, un 17,20% més que l'any anterior.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut