Barcelona

Junqueras: "Amb Montoro vaig ser breu i clar: el sostre de dèficit que ens imposa és injust i arbitrari"

El vicepresident celebra que, per primera vegada, altres comunitats com el País Valencià i les Balears s'hagin oposat a uns objectius de dèficit que considera injustos

RedaccióActualitzat

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, assegura que el pla d'ajust per complir amb el sostre de dèficit del 0,7% no inclou retallades en les partides socials dels pressupostos de la Generalitat. Segons Junqueras, aquest ajust, que podria ser d'uns 225 milions d'euros, sortirà de la reducció del pagament d'interessos.

Junqueras ha explicat que en la reunió d'ahir dijous del Consell de Política Fiscal i Financera a Madrid va explicar a Cristóbal Montoro que la prioritat de la Generalitat és garantir els serveis mínims als ciutadans:

"Amb Montoro vaig ser breu i clar: el sostre de dèficit que ens imposa és injust, insuficient i arbitrari. És contraproduent per als ciutadans."

Junqueras ha dit que Catalunya no enviarà cap carta al Ministeri d'Economia concretant els acords de no disponibilitat de crèdit. El vicepresident ha dit que el govern de la Generalitat ja ha fet els deures en aquest sentit i que l'amenaça de Montoro no es referia a Catalunya en cap cas. Montoro va amenaçar amb mesures coercitives les comunitats que no concretessin el pla per assolir l'objectiu de dèficit del 0,7% per al 2016.

El vicepresident Junqueras ha dit que la prioritat del pla d'ajustament de la Generalitat és que no es vegin afectades la sanitat, l'educació o les polítiques socials i que tot l'esforç de contenció es concentra en una reducció sobre el pagament d'interessos:

"El pla d'ajustament està resolt, nosaltres ja vam anunciar que no permetrem cap retallada en l'àmbit social i l'aplicarem en el pagament dels interessos."

Junqueras ha volgut destacar que en la reunió d'ahir Catalunya va arribar a un consens amb altres comunitats. És la primera vegada, diu Junqueras, que "no estem sols criticant i votant en contra de les decisions del 'Ministerio de Economía'". Illes Balears, País Valencià i Catalunya van votar en contra de la decisió "unilateral, arbitrària, injusta i contraproduent del ministeri sobre el sostre del dèficit del 2016". En la segona votació, que feia referència al dèficit per als propers quatre anys, es van afegir al vot en contra les comunitats governades pel partit socialista.

"Últimament tenim certa capacitat de convenciment, no ens hem quedat sols votant en contra de les decisions del Ministerio."

Per Junqueras, les exigències de Montoro provenen d'un govern que està en funcions i que no té majoria parlamentària que el sustenti. Oriol Junqueras ha destacat que tant les institucions europees com l'"Autoridad Independiente de Responsabilidad Fiscal" (AIReF), que depèn del Ministeri d'Economia, donen la raó a Catalunya en les seves pretensions sobre l'objectiu del dèficit. Diu que les previsions de Montoro no tenen credibilitat perquè no es poden complir:

"Hem aconseguit que l'AIReF ens doni la raó en el tema de l'objectiu del dèficit. L'AIReF diu que els objectius de dèficit no són realistes, perquè no es poden complir, els ho diuen ells mateixos."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut