Madrid

Junqueras remarca la falta d'acord i Sáenz de Santamaría destaca que s'obren vies de diàleg

El vicepresident de la Generalitat ha demanat a l'executiu espanyol que estudïi la decisió de recórrer la llei contra la pobresa energètica

RedaccióActualitzat

La trobada a La Moncloa entre el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i la número dos del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha acabat sense acords concrets i amb compromisos mutus sobre determinades qüestions. Després d'una hora i vint minuts, la vicepresidenta del govern espanyol ha destacat l'obertura de "vies de diàleg".

Per la seva banda, Junqueras ha admès que hi ha un "desglaç" en les relacions entre el govern espanyol i la Generalitat i que, ara per ara, és més fàcil dialogar que fa uns mesos, tot i que ha insistit que continuen les diferències irreconciliables en temes com la independència de Catalunya.

Junqueras: una trobada "cordial", però "difícil"

El vicepresident de la Generalitat ha definit la reunió com a "cordial" des del punt de vista de les formes, però "difícil" perquè representen posicions polítiques "molt diferents des de molts àmbits". El líder d'Esquerra Republicana ha dit que "és molt difícil" que ell deixi de ser independentista i "és molt difícil" que Sáenz de Santamaría "es converteixi en una defensora apassionada de la independència".

Oriol Junqueras ha explicat que la vicepresidenta del govern espanyol li ha comunicat que hi haurà una reunió entre els responsables d'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, i català, Jordi Jané, per preparar una trobada de la Junta de Seguretat. Junqueras ha explicat, en una compareixença informativa posterior a la reunió, que la posició de l'executiu espanyol de no haver convocat la Junta de Seguretat és "poc responsable". "L'argument és que el govern està en funcions, però la seguretat no està mai en funcions", ha afirmat el vicepresident de la Generalitat.

Junqueras ha dit també que en la reunió d'aquesta tarda del Consell de Política Fiscal i Financera farà arribar al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, l'opinió del govern català, que defensa que l'objectiu de dèficit autonòmic s'ampliï del 0,3% al 0,7%: "Estem a anys llum del que hauria de correspondre. Aquest sostre de dèficit és profundament injust i arbitrari, lluny del que mereixen els ciutadans."

El vicepresident català ha demanat que els governs espanyols, siguin del signe que siguin, haurien d'intentar "no dificultar" el creixement de l'economia catalana, perquè el fet que funcioni "és bo per a totes les economies" amb què té relació.

"Haurien de deixar de prioritzar les qüestions de caràcter polític respecte a les de caràcter econòmic."

En aquest sentit, Junqueras ha reiterat que des de la Generalitat estan "predisposats" a continuar el diàleg i "amb la millor actitud per intentar arribar a acords útils per al conjunt de la ciutadania".

Sáenz de Santamaría: "Hem obert vies de diàleg, espero que siguin estables"

La vicepresidenta del govern espanyol ha destacat que, amb la reunió d'aquest dijous, s'ha iniciat "una via de negociació entre els dos governs" i ha desitjat que les "vies de diàleg" siguin "estables". De cara al futur, Sáenz de Santamaría ha obert la porta a la possibilitat que "si en algunes vies podem treballar junts, benvingut sigui".

Sobre els recursos d'inconstitucionalitat, la vicepresidenta del govern espanyol ha negat que es facin per criteris polítics i ha assenyalat que cada institució ha de moure's en els marges que els autoritzen les seves competències.

La vicepresidenta de l'executiu espanyol ha explicat que Junqueras li ha traslladat la preocupació perquè el Consell de Ministres d'aquest divendres no recorri la llei contra la pobresa energètica. En el torn de preguntes, Sáenz de Santamaría ha remarcat que, si de cas, portaran al TC "aspectes concrets" de la llei i que l'executiu no té intenció d'impugnar "lleis completes".

"Els recursos no es basen en criteris polítics, es basen en criteris competencials i constitucionals."

Sáenz de Santamaría confia que, a través d'instruments com les comissions tècniques bilaterals o les previstes en l'article 33 de la llei del Tribunal Constitucional, es pugui arribar a acords que evitin la presentació de recursos. A més, ha insistit que la Generalitat també ha presentat conflictes de competències al Constitucional

La vicepresidenta en funcions de l'executiu espanyol ha dit que Junqueras i ella són vicepresidents de dos governs diferents que tenen "una cosa en comú, que són els catalans". Ha emplaçat a "treballar per resoldre aquests assumptes" i ha assegurat que continuaran parlant.

La reunió entre Junqueras i Sáenz de Santamaría s'ha fet l'endemà que el PP català anunciés la intenció del govern espanyol de no recórrer al Constitucional cinc punts dels 46 que va presentar Puigdemont a Rajoy la setmana passada. El Consell de Ministres d'aquest divendres haurà d'estudiar si recorre o no la llei contra la pobresa energètica, que serà una prova de com ha anat la reunió a La Moncloa.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut