Pròxim Orient

Israel pren posició a la ciutat més important del sud del Líban en una incursió que desvincula de l'ofensiva a gran escala

Un important contingent de tropes i carros de combat israelians ha entrat, aquesta matinada, deu quilòmetres endins del territori libanès per diferents punts de la línia fronterera. Els soldats israelians han trobat forta resistència de la guerrilla Hezbollah però, tot i això, han aconseguit desplegar-se en ciutats importants de la frontera sud, com Marjayoun, on 400 efectius han ocupat una caserna suposadament de la milícia. Israel ha desvinculat completament aquesta operació militar de la gran ofensiva terrestre anunciada en les últimes hores. Tel Aviv vol donar temps a l'ONU.

Actualitzat

Les tropes israelianes han aconseguit endinsar-se deu quilòmetres al nord de la frontera amb el Líban, prop de la localitat de Dibeen, el punt més al nord al qual s'ha arribat en les quatre setmanes de conflicte. Segons testimonis presencials, les tropes del Tsahal, amb l'ajuda de la seva artilleria, mantenen acarnissats combats amb els homes de la milícia xiïta de Hezbollah.

La policia libanesa ha informat, per la seva banda, de l'avanç d'una columna de blindats israelians sobre les localitats de Bourj al Moulouk i Qlaïa en direcció cap a la ciutat de Khiam, considerada feu de Hezbollah. Aquesta mateixa font ha assegurat que els milicians libanesos llançaven els seus coets contra la infanteria israeliana, mentre que l'aviació continuava bombardejant Khiam.

Prenen posicions a la ciutat més important de la frontera sud

A més, els efectius militars israelians haurien aconseguit tocar alguns punts de la milícia xiïta, com una caserna de Hezbollah que, segons fonts militars, han ocupat a la ciutat de Marjayoun. Aquesta localitat és la més important de la frontera i el seu control per part d'Israel és fonamental en l'objectiu de crear una franja de seguretat al sud del Líban, com la que ja va ocupar fins a l'any 2000. Marjayoun és una ciutat de 10.000 habitants i, per tant, un punt operatiu clau per a una invasió terrestre. Tot i això, l'entrada de les tropes s'ha efectuat sense trobar resistència, segons ha assegurat la ràdio pública israeliana.

L'ofensiva hebrea també es preveu a Beirut, sobretot als barris del sud, on les forces aèries han tornat llançar fulls volants per advertir la població civil d'imminents bombardejos.

A l'altra banda de la frontera continua el degoteig de víctimes pels atacs amb coets de Hezbollah. Una dona i el seu fill de 5 anys han mort a Deir al Asad, un poblet del nord d'Israel. Segons fonts israelianes, aquest matí els guerrillers han llançat una cinquantena de míssils sobre les poblacions d'aquesta àrea.

Israel desvincula les operacions de l'ofensiva anunciada

Els tancs han començat a entrar en territori libanès hores després que el gabinet de seguretat israelià aprovés el llançament d'una ofensiva a gran escala contra els milicians de Hezbollah.

El pla militar pensa estendre les operacions fins al riu Litani, a uns 30 quilòmetres de la frontera, i evitar així el llançament de míssils de Hezbollah sobre territori israelià. Tot i això, fonts de l'executiu d'Ehud Olmert han desvinculat aquesta operació de l'anunciada gran ofensiva terrestre.

Segons el gabinet hebreu, l'operació a gran escala del sud libanès s'ha ajornat per donar temps a la via diplomàtica. Així, els militars estarien pendents que l'ONU aconsegueixi consensuar una resolució sobre l'alto el foc. Una resolució, per cert, que segons el ministre d'Afers Estrangers francès, Philippe Douste-Blazy, podria arribar "d'un moment a l'altre".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut