Bogotà

Inesperada i molt ajustada victòria del "no" a la pau amb les FARC a Colòmbia

Els contraris a l'acord de pau guanyen amb un 50,21% dels vots per un 49,78% del "sí", però les FARC, govern i oposició s'han mostrat disposats a renegociar l'acord

Actualitzat

Amb pràcticament el total de vots escrutat, els colombians s'han decantat, amb un 50,21% dels vots, pel "no" a l'acord amb les FARC, i un 49,78% han votat "sí". Ha estat per un estretíssim marge de vots. Només 60.000 vots són els que han decantat la balança cap al "no", per sorpresa de molts, contradient les enquestes, que donaven la victòria al "sí" per un 60%.

Però no hi ha un pla B a la pau i, de fet, l'alto el foc bilateral i definitiu continuarà vigent, tant per part de les FARC com del govern colombià. Ara caldrà que el bloc que ha votat "no", liderat per l'expresident Álvaro Uribe, d'alguna manera s'afegeixi a les negociacions per perfilar els termes de l'acord. Totes les parts s'han mostrat obertes al diàleg i, de fet, Uribe ha reclamat un gran pacte nacional per reformular l'acord.

 

El president Santos: "Tothom vol la pau"

El president colombià, Juan Manuel Santos, que va proposar aquest referèndum a pesar que se l'hauria pogut estalviar, s'ha afanyat a afirmar públicament que el procés de pau està vigent perquè tothom vol la pau, i que tindrà en compte tant els que han votat "no" com els que han votat "sí":

"Jo us vaig convocar perquè decidíssiu si donàveu suport o no a l'acord per l'acabament del conflicte amb les FARC, i la majoria, encara que sigui per un marge molt estret, ha dit que no. Sóc el primer de reconèixer aquest resultat. L'alto el foc i l'aturada de les hostilitats bilateral i definitiu, segueix vigent i seguirà vigent. Escolto els que han dit que "no", i escolto els que han dit "sí". Tots sense excepció volen la pau, ho han dit així expressament."

Un resultat insperat

Els colombians havien d'acceptar o rebutjar aquest diumenge en referèndum l'acord de pau del govern i la guerrilla de les FARC. Uns 35 milions de colombians estaven citats a les urnes plebiscitàries per decidir si acceptaven l'acord de pau firmat entre el president colombià, Juan Manuel Santos, i el número u de les FARC, Rodrigo Londoño, àlies "Timochenko".

Els partidaris del "sí" i els del "no" han fet diversos actes, però el cas és que les campanyes no han despertat un interès gaire gran. Les enquestes suggerien que el suport al "sí" era molt ampli, tot i que el "no" tenia partidaris molt destacats, com és el cas d'Uribe. L'acord inclou cinc punts: el desenvolupament rural, la participació de les FARC en la vida política, el desarmament de la guerrilla, la lluita contra el tràfic de drogues i la reparació a les víctimes.

Els acords han posat punt final a 52 anys de conflicte armat

Ara hauria de començar un procés de restitució a les víctimes. La guerrilla de les FARC havia anunciat que declararia els recursos monetaris de què disposava perquè es destinin a indemnitzar les víctimes del conflicte armat. Són, sobretot, diners procedents del narcotràfic, que haurien de servir per millorar les condicions de vida dels més de 7 milions de desplaçats a causa del conflicte, que malviuen als afores de Bogotà.

Al llarg d'aquesta setmana, els guerrillers de les FARC han visitat els pobles on més mal han fet per demanar perdó, tal com estableixen els acords de pau.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut