Madrid

Identificats els dos presumptes col·laboradors de l'etarra Gorka Lupiáñez

La Guàrdia Civil busca una parella de presumptes col·laboradors d'ETA que van fugir a França després de la detenció, el 6 de desembre, d'un cap de logística de la banda. La parella, formada per Agurne Salterain i Oroitz Aldekoa-Otaloa, eren veïns de Gorka Lupiáñez, que estava encarregat de muntar una infraestructura de zulos, armes i col·laboradors de la banda al País Basc. Quatre dies després de la seva detenció, es va escorcollar un mas a Mendata i una vivenda a Abadiño i allà es van trobar les empremtes dels presumptes col·laboradors, ara identificats. Fonts de la lluita antiterrorista sospiten que tots dos han pogut passar la frontera francesa i convertir-se en membres "alliberats" de l'organització terrorista.

Actualitzat

Mentrestant, fonts de la investigació atorguen un paper rellevant a Lupiáñez dins de la logística militar de la banda, l'aparell conegut com a ELOSA (Ekintza Logistika Saila, Departament d'Acció Logística). Fins i tot, consideren la possibilitat que hagués substituït qui era el seu cap directe, José Antonio Aranibar Armendoz, detingut el 2 de juliol quan acabava de lliurar una furgoneta bomba a dos terroristes que volien atemptat durant el debat de política general al Congrés dels Diputats.

Lupiáñez va ser detingut en un control de la Guàrdia Civil quan caminava amb una motxilla a l'esquena. A dins, els agents van trobar un dels revòlvers dels robats per ETA a Vauvert, diversos jocs de documents d'identitat i permisos de conduir amb la seva fotografia, així com documents amb instruccions per a les pràctiques habituals dels comandos i la confecció de bidons bomba.

A més, Lupiáñez havia recollit informació poc elaborada d'ertzaines i d'un polític del Partit Popular al País Basc.

Anar al contingut