Barcelona

ICV rebutja la reforma laboral, el PSC l'aprova, CiU i PP negociaran, i Esquerra parla d'independència

Els partits catalans coincideixen a criticar la reforma laboral que ha presentat el govern espanyol. Alguns per massa i altres per poc. Iniciativa ja ha anunciat que no la votarà al Congrés perquè la creu injusta i que no serveix. El PSC hi dóna suport perquè la considera una necessitat. CiU i PP coincideixen a criticar que "arriba tard" però estan oberts a negociar-la. Només Esquerra no es posiciona i parla de la independència com el camí per sortir de la crisi.

Actualitzat
En contra: ICV

Iniciativa ja ha anunciat que votarà en contra de la reforma laboral que ha presentat el govern espanyol. El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha avançat que no estan d'acord amb la regulació del mercat de treball i que la rebutgen encara que es quedin "sols" al Congrés dels Diputats. Assegura, però, que al carrer no estaran sols, en referència a possibles mobilitzacions.

Herrera considera que la reforma laboral "és injusta i no serveix". El líder ecosocialista ha demanat que s'expliqui "que la solució no és la reforma laboral i del sistema financer i que paguin els de sempre, sinó que passa per la reforma financera, energètica i fiscal".

A favor: el PSC

Pel que fa als socialistes catalans, el president de la Generalitat, José Montilla, veu amb bons ulls la reforma laboral que ha presentat el govern espanyol. Assegura que la proposta és bona per al sistema productiu. Montilla defensa que, en aquests moments, cal tirar endavant diferents reformes, a diferents sectors, com ara al de l'energia o el transport, i, sobretot, la reforma laboral. Tot i això, assegura que, a més, cal apostar per la recerca. El president català creu que apostar per la innovació és clau per arribar abans i millor a la recuperació, i argumenta que la Generalitat ha incrementat la dotació de recursos destinats a la recerca. Montilla s'ha compromès a mantenir aquesta inversió.

CiU i PP critiquen, però negociaran

El president de CiU, Artur Mas, ha criticat a Tàrrega que la reforma laboral arriba tard perquè el govern espanyol "ha estat negant durant tres anys el que ara vol fer en quinze dies". Mas argumenta: "Si haguessin espavilat una mica abans, no aniríem ara amb tantes presses i a empentes i rodolons com estem anant". El líder convergent ha advertit que cal prendre mesures perquè hi ha el risc que "es tanqui l'aixeta del crèdit" i que aleshores no es podran pagar "ni nòmines ni pensions". Mas ha remarcat la falta de "coherència" dels socialistes, ja que "a quatre mesos no volien sentir a parlar d'una reforma en aquests termes i ara "ho fan perquè segurament els hi obliguen".

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, també considera que "Zapatero ha arribat tard". Malgrat tot, assegura que el PP està "en la predisposició de parlar i negociar" una reforma laboral "profunda" i necessària per crear llocs de treball.

ERC parla d'independència

Esquerra no s'ha pronunciat sobre la reforma que proposa el govern espanyol. El president del partit, Joan Puigcercós, considera que la independència de Catalunya "és la millor garantia per sortir de la crisi econòmica". Per això, ERC defensa el seu paper com a "fonamental" per tal que "el país avanci". Puigcercós reivindica que han "fet la llei de consultes, aprovada amb els vots del PSC", i han "aconseguit a la mesa del Parlament l'aprovació de la iniciativa popular amb els vots de CiU".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut