Washington

George Bush descarta canvis en l'estratègia a l'Iraq i reafirma que l'objectiu és la victòria final

El president dels Estats Units ha descartat canvis dràstics en l'estratègia militar a l'Iraq, malgrat que la violència sacseja el país diàriament. George Bush ha deixat clara aquesta idea després de reunir-se durant 90 minuts a la Casa Blanca amb els màxims responsables militars nord-americans. Al missatge radiofònic de cada dissabte, Bush ha tret importància de la trobada amb l'argument que era "rutinària", en contra del que asseguren els analistes polítics i els mitjans de comunicació dels Estats Units. A cap d'ells se'ls escapa que des de l'1 d'octubre han mort a l'Iraq almenys 75 soldats nord-americans, fet que converteix aquest mes en un dels més sagnants per a les tropes invasores des del 2003.

Actualitzat

Bush s'ha reunit amb el cap del comandament central dels Estats Units a l'Iraq, John Abizaid, que segons la televisió CNN ha viatjat expressament a Washington. La Casa Blanca, en canvi, ha assegurat que Abizaid ha aprofitat que tenia uns dies de vacances per assistir a la reunió. També han intervingut a la trobada el secretari de Defensa, Donald Rumsfeld, i altres responsables dels departaments de Seguretat Nacional i l'exèrcit. A més, el vicepresident, Dick Cheney, ha parlat amb els assistents a la reunió mitjançant una videoconferència.

Tot i aquesta presència destacada d'alts càrrecs, el president nord-americà ha remarcat que el seu objectiu a l'Iraq "és clar i inalterable: la victoria". Bush ha reconegut que "les tàctiques" per aconseguir aquest objectiu "s'ajusten constantment per avançar l'enemic, sobretot a Bagdad". De tota manera, però, ha descartat canvis importants i també una retirada de l'Iraq, tal com li demana l'oposició demòcrata. Segons Bush, sortir de l'Iraq seria "convertir el país en un paradís per als terroristes".

Bush també ha comentat que aquesta setmana ha parlat amb el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, i que tots dos van tractar "l'augment recent d'actes violents al país". Pel president nord-americà hi ha diversos motius per explicar l'augment dels actes violents, però constantment s'adapta l'estratègia tàctica a les necessitats militars. Fa poc el cap del comandament conjunt, el general Peter Pace, ho va explicar de la manera següent: "Cada dia és una reavaluació". Segons Bush , hi ha una estratègia que permet ser flexibles i adaptar-se a circumstàncies, "canviant la manera d'entrenar les Forces de Seguretat i la manera d'ajudar a la reconstrucció de zones on s'ha eliminat la influència terrorista".

Per altra banda, el dirigent ha assegurat que "els terroristes estan intentant influir l'opinió pública" dels Estats Units. Bush els ha atribuït una "sofisticada estratègia de propaganda" que supleix les seves baixes possibilitats de vèncer en la batalla. Sigui com sigui, el president nord-americà s'ha mostrat contundent a l'hora d'afirmar que no retirarà les tropes del camp de batalla abans que s'hagi complert la missió.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut