Les llars amb menys recursos dediquen un 87% dels seus ingressos a despesa essencial (iStock)

Gairebé 1 de cada 10 llars no pot afrontar les despeses essencials, segons el Banc d'Espanya

Les restriccions del crèdit bancari s'estan notant especialment en les hipoteques, mentre que el que cobren els bancs per aquest tipus de préstecs s'ha pràcticament doblat en dos anys

Enllaç a altres textos de l'autor Pilar Abril

Pilar Abril Novella

Subcap de la secció d'Economia d'Informatius de TV3

@MPilarAbril
Actualitzat

La pujada dels tipus d'interès, sumada a l'encariment de la cistella de la compra, ha impactat especialment a les llars amb baixos ingressos que tenen una hipoteca de tipus variable. Segons el Banc d'Espanya, el percentatge de famílies que no pot cobrir les despeses essencials (alimentació, subministraments i habitatge) amb els seus ingressos s'ha elevat del 7 al 9%, al voltant d'1,6 milions de llars, unes 300.000 més que abans d'iniciar-se la guerra a Ucraïna. 

De mitjana, les llars amb menys recursos dediquen un 87% dels seus ingressos a despesa essencial, mentre que el 2020 era del 79%. Els majors interessos i la pujada de preus generalitzada ha deixat aquest col·lectiu en una situació de vulnerabilitat que, segons aquest organisme, s'hauria de combatre amb mesures de política econòmica focalitzades en aquest col·lectiu.  És una de les principals conclusions de l'Informe sobre la situació financera de les llars i les empreses, que avui ha publicat el regulador.

 

Menys crèdit i més car

Segons l'informe, les llars amb menys renda són també les més afectades per les restriccions al crèdit bancari que s'estan notant des de l'estiu passat, especialment pel que fa a les hipoteques.

L'augment dels tipus d'interès ha fet baixar la demanda, però --segons reconeix el Banc d'Espanya-- l'oferta de crèdit bancari també ha anat a la baixa. 

Segons els bancs, la contracció de l'oferta de crèdit s'explicaria bàsicament per l'augment dels riscos percebuts, associats al deteriorament de les perspectives macroeconòmiques.

"Des de principis del 2022, les entitats de crèdit espanyoles han estat traslladant de forma sostinguda l'augment dels tipus d'interès de mercat als nous préstecs concedits a les llars. Aquesta translació s'ha accentuat des de mitjans de l'any passat i afecta totes les modalitats de préstecs."

El que cobren els bancs per les hipoteques s'ha pràcticament doblat i ha passat del 2,3% el desembre de 2021 al 3,8% d'aquest abril. 

La concessió d'hipoteques s'ha frenat a Catalunya (iStock)

Recuperació del poder adquisitiu

La millora de l'ocupació i l'augment dels salaris, a més de la contenció de la inflació, ha permès als treballadors recuperar part del poder adquisitiu perdut. Segons el Banc d'Espanya, per a les llars que no han vist incrementat el cost de la seva hipoteca --perquè no en tenen o perquè és de tipus fix- això ha representat una millora de la seva situació econòmica general.

Amb l'excepció de les més vulnerables, això ha provocat també un repunt en la taxa d'estalvi de les llars, bàsicament orientada cap a les lletres del Tresor, dipòsits a termini i fons.
 

L'accés al crèdit, també més difícil per a les empreses

La reducció del crèdit, així com el seu encariment, també ha arribat a les empreses. Les condicions per accedir al finançament s'han endurit, especialment per a les petites i mitjanes empreses.

Per a les grans, segons el Banc d'Espanya, s'hauria mantingut sense canvis significatius, tret del seu major cost. I aquest increment del cost mitjà del deute ja hauria començat a frenar els beneficis empresarials. Amb tot, segons el regulador, el percentatge d'empreses vulnerables s'ha reduït durant aquest trimestre de l'any i se situaria ja a nivells prepandèmia.

ARXIVAT A:
Consum
Anar al contingut