Les forces de seguretat han precintat el Museu del Louvre (Reuters/Sarah Meyssonnier)

França, en alerta: desallotja el Louvre i Versalles i desplega l'exèrcit al carrer

El país es troba en màxima alerta terrorista després de l'atac mortal d'un islamista a un professor en un institut d'Arràs

RedaccióActualitzat

França ha activat l'operació Sentinella per l'atac en un institut d'Arràs. Fins a 7.000 soldats patrullen els carrers per evitar nous atacs. Ho faran fins dilluns, quan les autoritats tornaran a avaluar el nivell d'alerta.

La primera ministra francesa, Élisabeth Borne, va elevar aquest divendres el nivell Vigipirate --sistema nacional d'alerta a França-- al d'operació antiterrorista, el nivell més elevat per l'atac a Arràs.

En aquest context, aquest dissabte hi ha hagut dues evacuacions de primer nivell i que han impactat en dos dels símbols de París. La primera, la del Museu del Louvre, que ha desallotjat els visitants i ha tancat aquest dissabte "per motius de seguretat". El museu ha anunciat que tornarà els diners de les persones que havien comprat entrades.

També el Palau de Versalles s'ha evacuat aquest dissabte a primera hora de la tarda després d'una amenaça de bomba, segons ha informat l'agència France Press. L'amenaça hauria arribat a través d'un missatge anònim al lloc web moncommissariat.fr. El monument no tornarà a obrir tampoc aquest dissabte.


I finalment, també a París, una de les sales de la Gare de Lyon, d'on surten les principals línies ferroviàries del sud-est de França, ha estat evacuada a causa d'un objecte abandonat. "És una intervenció habitual", han dit des de la companyia ferroviària SNCF. 


189 actes antisemites

D'altra banda, el ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, ha dit aquest dissabte que a França hi ha hagut "189 actes antisemites" des de l'inici de l'ofensiva israeliana contra Hamas.

Darmanin ha afegit que també s'han presentat 2.449 denúncies a la plataforma Pharos referents a comentaris antisemites o d'apologia del terrorisme a internet.


Què va passar a Arràs?

Un jove va atacar amb un ganivet aquest divendres un institut d'aquesta ciutat del nord-oest de França. Va matar un professor i va ferir un altre docent i un agent de seguretat, aquest últim en estat molt greu.

La policia ha detingut 8 persones, entre elles, l'atacant, un jove de 22 anys d'origen txetxè. El noi va entrar a l'institut i va intentar apunyalar diverses persones mentre cridava "Al·là és gran".


Què és l'operació Sentinella?

L'operació Sentinella va ser llançada el 2015 pel llavors president, el socialista François Hollande, com a resposta als atacs jihadistes. Aquell any hi va haver l'atemptat a la Sala Bataclan de París i el de la revista Charlie Hebdo.

El dispositiu compta amb 10.000 efectius --3.000 reservistes-- que es despleguen en funció de les alertes terroristes.

Des del 2012, els atemptats terroristes jihadistes a França han matat 272 persones i han causat 1.200 ferits, sobretot el 2015 i el 2016.

La policia francesa ha detingut l'atacant, el seu germà i sis persones més
La policia francesa ha detingut l'atacant, el seu germà i sis persones més (Reuters/Pascal Rossignol)

Què se sap de l'atacant?

L'autor de l'atac a Arràs és un jove txetxè, que va poder ser detingut.

Estava seguit pels serveis secrets francesos per les seves afinitats islamistes i va arribar a ser interrogat per la policia la vigília de l'atemptat.

Els agents el van deixar llavors en llibertat perquè no van trobar indicis que volgués atemptar.

La família del jove va arribar a França el 2008. El 2014 els van intentar expulsar, tot i que finalment només el pare va ser deportat uns quants anys més tard.

ARXIVAT A:
Jihadisme França
Anar al contingut