Brussel·les

Europa vol prevenir rutes alternatives d'arribada de refugiats

Mentre es treballa en el tancament de la ruta de Grècia i els Balcans, una cimera de ministres d'interior a Brussel·les debat com impedir que s'obrin noves rutes il·legals

RedaccióActualitzat

En una cimera celebrada aquest dijous a Brussel·les, els ministres d'interior de la UE s'han mostrat en conjunt d'acord en què, un cop quedi tancada la ruta de Grècia i els Balcans, cal evitar que s'obrin noves rutes il·legals. Per exemple, Itàlia ha anunciat que negociarà amb Albània per prevenir-ho, mentre Alemanya ha alertat que una altra porta d'arribada a Itàlia pot ser Líbia.

Per la seva banda, el ministre espanyol, Jorge Fernández Díaz, també s'ha mostrat preocupat que la pressió es pot traslladar al Mediterrani occidental. Però la Comissió Europea té clar que no es podrà impedir l'arribada il·legal si no hi ha alternatives legals. Ho ha dit el comissari europeu de migració i interior, Dimitris Avramópulos:

"Si volem parar la porta del darrere, mortal i il·legal, hem d'obrir una finestra regular i legal, sinó veurem com els immigrants i els traficants troben noves rutes."

Un preacord molt discutit

Aquesta és la intenció del mecanisme que està pactant la Unió Europea amb Turquia per intentar frenar l'arribada massiva il·legal de refugiats i immigrants a Europa a través de Grècia. El preacord, però, està aixecant polèmica i moltes crítiques, entre elles, les de la ONU, per la possible vulneració de drets humans. Per això la UE s'ha afanyat a dir que només és una solució provisional. Ho ha dit el ministre holandès d'immigració, Klaas Dijkhoff -Holanda presideix la UE aquest semestre-, que ha afirmat que l'intercanvi de refugiats serà "temporal". Dijkhoof ha defensat el preacord:

"És necessari perquè la gent no deixarà de venir pel seu compte, i cal fer-los veure que no val la pena pagar als traficants per arribar a Europa per vies il·legals."

El sistema que estableix el preacord entre la UE i Turquia contempla que aquest país admetrà tots els immigrants i refugiats que li tornin des de Grècia, i que a canvi, per cada sirià que acceptin, la UE es compromet a "reinstal·lar" un refugiat sirià des de Turquia.

Aquest mecanisme, que s'ha anomenat "un per un", té l'objectiu d'acabar amb els viatges de barques precàries i sobrecarregades que travessen l'Egeu entre Turquia i les illes gregues, i els naufragis i morts per fred i ofegament que causen.

Un mecanisme no retroactiu

Però els termes d'aquest preacord sembla que no estan massa clars. Una mostra és que aquest dijous el ministre d'afers europeus turc, Volkan Bozkir, ha afirmat que l'acord no inclourà els refugiats i immigrants que "ja siguin a les illes gregues".

En declaracions a l'agència turca Anatolia, Bozkir ha precisat que les xifres de persones que esperen que la UE els porti són de "desenes de milers" i no pas de "milions". Aquestes paraules deixen clar que per Turquia l'acord en cap cas no serà retroactiu, i només contemplarà els refugiats que facin el viatge a Grècia a partir de la seva entrada en vigor.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut