Barcelona

Espanya és el quart país d'Europa amb més desigualtats de renda

Un 30% de la població espanyola està amb risc de pobresa i exclusió social

RedaccióActualitzat

Un informe publicat per Oxfam Intermón titulat "Baixen els salaris, creix la desigualtat: l'impacte de les diferències salarials a les nostres llars" conclou que Espanya és el quart país d'Europa amb més desigualtats de renda entre els seus ciutadans. Els primers llocs de la llista els ocupen Irlanda, Sèrbia i Regne Unit, respectivament.

Segons l'informe, la diferència entre els sous dels més rics i els sous dels més pobres ha augmentat durant els anys de la crisi i ha estat Espanya l'únic país on aquesta bretxa salarial ha augmentat considerablement. Aquest fet afecta, sobretot, els treballadors i treballadores de tot el món que no arriben a cobrar un sou suficient per cobrir les necessitats bàsiques de la seva família.

Creixent en temps de crisi

En l'informe, Oxfam Intermón especifica que del 2008 al 2014 el sou dels més desfavorits, que cobren uns 375 euros al mes, ha caigut prop d'un 30% i el sou de les classes mitjans ha caigut un 8%. En contraposició, el sou dels més rics s'ha mantingut igual o inclús ha augmentat. Això vol dir que si l'any 2008 els rics cobraven 10 vegades més que els pobres, actualment els rics cobren 15 vegades més que els pobres.

Però Oxfam Intermón també especifica que a qui afecta més aquest increment de la bretxa salarial és als joves i a les dones. De fet, l'informe alerta que 1 de cada 5 treballadores joves menors de 24 anys està, actualment, en risc de pobresa. En el cas de les dones, l'informe explica que l'any passat les dones van cobrar sous similars als que els homes cobraven fa ara una dècada i treballant 50 dies més que els homes.

Oxfam Intermón aprofita el document per proposar 6 mesures que ajudin a acabar amb la desigualtat social: augmentar el salari mínim interprofessional, eliminar la bretxa salarial de gènere, establir escales salarials, contractació pública, incrementar el tipus marginal màxim de l'IRPF i promoure una internacionalització responsable de l'empresa espanyola.

Anar al contingut