Istanbul

Erdogan declara l'estat d'emergència a Turquia durant tres mesos per "eliminar l'amenaça a la democràcia"

El president turc diu que la mesura pretén protegir els valors democràtics

Actualitzat

El govern turc ha decretat l'estat d'emergència durant tres mesos per combatre l'"amenaça a la democràcia", després de l'intent de cop d'estat de divendres. La decisió, l'ha anunciat el president del país, Recep Tayyip Erdogan, que ha assegurat que la mesura busca protegir els valors democràtics.

"Aquesta mesura no és en absolut contra la democràcia, l'estat de dret i la llibertat. Al contrari, té el propòsit d'enfortir i protegir aquests valors."

Després de reunir-se amb el Consell Nacional de Seguretat i el consell de ministres, Erdogan ha afirmat que l'estat d'emergència busca "accelerar encarregar-se de tots els elements de l'organització terrorista", en referència al grup encapçalat per Fethullah Gülen, a qui l'executiu acusa d'haver planificat el cop d'estat.

La mesura permetrà, segons el president, fer de manera més eficient "els passos per eliminar com més aviat millor l'amenaça a la democràcia, l'estat de dret i els drets dels nostres ciutadans". Erdogan ha invocat l'article 120 de la Constitució turca, que permet establir l'estat d'emergència en el cas d'actes de violència que amenacin la democràcia.

El Parlament aprova la mesura

L'estat d'emergència s'ha aprovat aquest dijous a la tarda al Parlament turc, amb el vot favorable de 346 dels 461 diputats que han participat en la votació. Tant el governant Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP) d'Erdogan com l'opositor Partit del Moviment Nacionalista (MHP) hi han donat suport.

El socialdemòcrata Partit Republicà del Poble (CHP) i el partit d'esquerres prokurd Partit Democràtic dels Pobles (HDP) s'hi han oposat. Bülent Tezcan, del CHP, ha justificat el vot en contra perquè creu que "l'intent de cop d'estat es va impedir amb el consens de tots els partits" i ha defensat que "la normalització no pot arribar amb mètodes anormals".

La Constitució turca permet al Parlament prorrogar l'estat d'emergència tants cops com ho consideri necessari, cada vegada per un màxim de quatre mesos.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut