Ankara

Un intent de cop d'estat deixa Turquia en mans d'un grup de militars durant sis hores

El president Erdogan ha fet una crida a la població a sortir al carrer i a enfrontar-se als colpistes, i milers de persones han ocupat els carrers i també l'aeroport Atatürk d'Istanbul

RedaccióActualitzat

Cop d'estat fallit a Turquia. Durant sis hores, el país ha estat sota el control d'un grup de militars colpistes que han estat a punt d'enderrocar el govern elegit democràticament. La intervenció dels partidaris del president Recep Tayyip Erdogan ha estat clau per frenar els colpistes.

La imatge de la rendició dels colpistes s'ha pogut veure a primera hora del matí, quan uns militars que han participat en el cop d'estat contra el govern d'Erdogan es rendien sobre un dels ponts del Bòsfor, a Istanbul.

Erdogan assegura que els responsables "ho pagaran molt car". El govern ha destituït 5 generals i 29 coronels que haurien estat els màxims responsables del cop d'estat fallit. A més, s'han detingut centenars soldats de diversa graduació. L'ordre l'ha emès el ministre de l'Interior, Efkan Ala.

Un cop d'estat amb centenars de morts

La fiscalia ha confirmat que 200 persones han mort durant l'intent de cop d'estat. Hi ha 1.154 ferits. 17 de les víctimes són policies que han mort en un atac contra una acadèmica de forces d'elit. També han mort treballadors de la televisió pública, TRT, que ha estat atacada pels militars. La resta de víctimes ha mort en enfrontaments entre policia i soldats.

 

La seqüència dels fets

Turquia ha viscut cinc hores d'incertesa. Tot va començar a les deu de la nit de divendres. Diversos testimonis informaven que avions de l'exèrcit sobrevolaven la ciutat d'Istanbul. Els ponts del Bòsfor que uneixen la metròpoli amb Europa quedaven tallats. Grups de militars en bloquejaven els accessos.

L'exèrcit ha assegurat en un comunicat que "havia agafat el control" a tot el país i havia declarat la llei marcial i el toc de queda. En el text, afirmaven que defensaven l'ordre democràtic i que el més important ara era que es mantingués la llei i el respecte als drets humans:

"L'exèrcit s'ha fet càrrec de tot per restaurar la democràcia. Tots els acords internacionals segueixen vigents. Esperem mantenir les nostres bones relacions amb tots els països".

Durant la primera hora, els colpistes han ocupat edificis estratègics a Istanbul i Ankara. La seu de l'estat major, el Parlament, l'aeroport Atatürk d'Istanbul i el canal de la televisió pública TRT, entre d'altres. També han atacat amb helicòpters l'edifici dels serveis d'intel·ligència. Els militars fins i tot han pres com a ostatge el cap de l'Estat Major, el general Hulusi Akar.

 

Des de la televisió ocupada, els militars han obligat a punta de pistola a una periodista a llegir el seu comunicat. En el text que ha llegit, els representants de l'exèrcit declaraven que s'estava preparant una nova constitució i que el país el governaria un consell de pau que garantiria la seguretat de la població.

La televisió i les principals xarxes socials, Facebook, Twitter i YouTube, no han funcionat durant molta estona.

Crida clau d'Erdogan

La resposta del president i del primer ministre ha estat immediata. Recep Tayyip Erdogan ha fet una crida a la població a sortir al carrer i a enfrontar-se als colpistes. Ho ha fet en unes condicions precàries, amb una videotrucada a la cadena CNN turca, però la crida ha tingut efecte.

Milers de persones han ocupat els carrers i també l'aeroport d'Ataturk a Istanbul. A molts llocs la població s'ha posat davant dels tancs per impedir l'avanç dels militars i mostrar el seu suport al govern d'Erdogan. Amb banderes i crits a favor del president s'han enfrontat als soldats que patrullaven al carrer.

Els soldats han respost amb trets a l'aire i en molts indrets no s'han enfrontat a la població, però en alguns punts d'Ankara i Istanbul hi ha hagut enfrontaments i s'han sentit trets i explosions.

A partir de la mitjanit la situació s'ha complicat al carrer. Els helicòpters i avions han sobrevolat les dues principals ciutats del país, Ankara i Istanbu,l i els tancs han sortit al carrer. En aquest moment és quan hi ha hagut més tensió i on hi ha hagut la majoria de víctimes, per enfrontaments entre militars sublevats i la població al carrer.

Recuperen l'aeroport Atatürk

Malgrat els enfrontaments, els manifestants han aconseguit una victòria clau. Els partidaris d'Erdogan s'han concentrat a les pistes i als vestíbuls de l'Aeroport Internacional Atatürk d'Istanbul i han aconseguit fer fora els colpistes.

Poc abans de les dues de la nit, els serveis d'intel·ligència turcs han donat el cop per acabat. La situació no era clara, però semblava que la derrota dels colpistes era qüestió d'hores.

Davant la resposta positiva de la població i quan la situació ja estava més estabilitzada, Erdogan que es trobava de viatge al sud-oest de Turquia ha volat fins a Istanbul. Ha aterrat abans de les quatre la matinada a l'aeroport, on l'esperaven una multitud de simpatitzants.

A la seva arribada, Erdogan ha assegurat que aquest aixecament dels militars és un regal de Déu, perquè li permetrà netejar l'exèrcit. 

"Això és una traïció. Ho pagaran molt car"

Poc després, la televisió estatal, la TRT, ha reprès les emissions.

El govern ja ha arrestat centenars de militars.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut