En primer pla un fanalet amb l'estelada i, al fons, la carrossa del rei blanc, Melcior, durant la cavalcada de Vic. 5 de gener del 2016. (Horit…
En primer pla un fanalet amb l'estelada i, al fons, la carrossa del rei blanc, Melcior, durant la cavalcada de Vic. 5 de gener del 2016. (Horitzontal)

Els Reis d'Orient arriben a Vic aliens a la polèmica pels fanalets independentistes

ACN Vic.-Les converses entre alguns dels ciutadans de Vic que esperaven pacientment aquest dijous al vespre l'arribada dels Reis d'Orient giraven entorn de la polèmica pels fanalets independentistes. D'opinions n'hi havia de tots colors: des dels que han decidit comprar el fanalet arran del gran rebombori generat, fins els que rebutjaven la iniciativa en considerar que emmascara la festa. Tot i que finalment l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha distribuït 2.000 fanalets amb l'estelada -multiplicant per quatre el que preveien inicialment-, aquests no eren majoritaris entre el públic i no han eclipsat la cavalcada. De fet, a la Plaça Major, un dels punts més emblemàtics de la festa dels Reis a la ciutat, els fanalets es veien amb compta gotes. Al marge de la polèmica, la cavalcada dels Reis de Vic, que enguany celebrava la seva 74a edició, ha comptat amb la implicació de 800 voluntaris, una dotzena de carrosses i 350 teieres.

Tot i que la territorial d'Osona de l'ACN ha exhaurit totes les existències que tenia dels fanalets independentistes i finalment n'ha distribuït fins a 2.000 unitats, aquests elements no eren majoritaris als carrers de Vic. Amb tot, sí que se n'han pogut veure al llarg de tot el recorregut, així com diverses estelades penjades als balcons. Entre el públic que seguia la cavalcada les opinions eren diverses. Hi ha qui arran de la polèmica generada ha decidit comprar el fanalet, com és el cas de la Maria Balasc, que en declaracions a l'ACN ha assegurat que "en un principi, quan es va muntar tota aquesta moguda no hi vaig fer gaire cas, però al final he decidit comprar-lo". El Xavier Campàs i la seva filla també és el primer cop que llueixen el fanalet amb l'estelada durant la cavalcada de Vic i Campàs considera que "tothom és lliure de portar allò que vulgui". De l'opinió contrària és en Julian Hernández, que no veu bé "barrejar la política amb la il·lusió que són els Reis". "Veig molt bé que durant la Diada de l'Onze de Setembre es llueixin estelades però per Reis no", ha lamentat Hernández. La proposta dels fanalets rep crítiques La polèmica pels fanalets es va desencadenar dilluns, en anunciar-se des de les seccions locals de Vic d'Òmnium i l'ANC la convocatòria animant als assistents a la cavalcada dels Reis a portar fanalets amb estelades. Posteriorment, van afirmar que era un esdeveniment que es ve fent des del 2012 La iniciativa, però, va rebre nombroses crítiques polítiques, especialment des del PPC i C's, va aixecar un gran rebombori a les xarxes socials i el Govern de la Generalitat se'n va voler desmarcar tot i assegurar que "la respectava". Fins i tot algunes veus autoritzades del món independentista ho han criticat, com el diputat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufian, que va dir que la proposta "grinyola" i que ell no ho hauria convocat. En canvi, el president nacional de l'ANC, Jordi Sánchez, va emmarcar l'acció "dins la normalitat". De la seva banda, Òmnium s'ha desmarcat de la iniciativa i ha assegurat que "no concorda" amb els plans de l'entitat.800 voluntaris i una dotzena de carrosses Al marge de la polèmica, la cavalcada dels Reis de Vic, que enguany celebrava la seva 74a edició, ha comptat amb la implicació de 800 voluntaris i una dotzena de carrosses. Una de les peculiaritats de la cavalcada són les teieres, que il·luminen el camí de Ses Majestats al llarg del seu recorregut, i enguany n'hi ha hagut fins a 350 que han cremat quatre tones de teia de pi. A banda, els patges han repartit 1.500 quilos de caramels i 15.000 corones de cartró entre els nens i nenes. La batllessa de la ciutat, Anna Erra, ha rebut a Melcior, Gaspar i Baltasar a la balconada de l'Ajuntament al voltant de dos quarts de nou del vespre, moment en què el rei Melcior ha pronunciat un breu discurs davant de les 15.000 persones que hi havia congregades a la Plaça Major.

Anar al contingut