Barcelona

Els partits accepten la data de les eleccions i destaquen que la decisió porta el segell de Maragall

L'anunci oficial del president de la Generalitat, Pasqual Maragall, de convocar les pròximes eleccions anticipades el dia 1 de novembre no ha estat cap sorpresa per a la resta de partits, després que aquest dimecres ho avancés TV3. Tot i això, tots han coincidit a destacar que es facin en dimecres. L'oposició de CiU i PPC ho critica perquè "trenca la tradició democràtica" de fer eleccions en diumenge. El PSC, admet que hauria preferit un dia laborable i assegura que no va pressionar Maragall. A ERC i ICV veuen bé la data i destaquen que és una decisió presa "a la manera de Maragall".

Actualitzat

El president de CiU, Artur Mas, ha lamentat que un "caprici presidencial" de Pasqual Maragall hagi trencat una "tradició no escrita" de celebrar les eleccions en diumenge. Mas ha defensat aquest dia com "el millor" per celebrar uns comicis, tot i respectar la facultat del president de decidir la data. Mas ha lamentat que la "incògnita" sobre la data s'ha mantingut durant "massa temps", ja que des de la celebració del referèndum, el 18 de juny, "no tenia sentit jugar amb la data electoral". Per això, creu que l'anunci s'ha "allargat innecessàriament".

Per la seva banda, el portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que "no hi va haver pressions" al president de la Generalitat, Pasqual Maragall, però sí "suggeriments" perquè les eleccions se celebressin en una dia laborable. El PSC dóna suport a la data que ha escollit el president per celebrar els comicis al Parlament de Catalunya. Iceta ha destacat que el president de la Generalitat ha mostrat, "una vegada més, el seu tarannà institucional" i ha subratllat que és "la primera vegada" en la història del Parlament que la data electoral s'anuncia des del mateix Parlament.

Esquerra Republicana de Catalunya no ha donat més importància al fet que les eleccions se celebrin entre setmana o en diumenge. Destaquen que és el president qui té la facultat per convocar-les quan vulgui i asseguren que estan preparats per concórrer-hi, i que no tenen "cap por". De fet, diuen que tenen la maquinària electoral en marxa.

Des de les files del Partit Popular, el seu president, Josep Piqué, ha celebrat que el president Maragall, "s'hagi imposat al seu partit" a l'hora de decidir la data electoral. Piqué ha mostrat "estupefacció i sorpresa" per l'"originalitat del president" a l'hora de decidir la data electoral, ja que fer-ho en dimecres va "contra la tradició democràtica a Espanya i Catalunya". En aquest sentit, Piqué creu més "raonable" mantenir els comicis en diumenge i ha demanat a Maragall que expliqui els motius pels quals ha trencat aquesta tradició.

A Iniciativa per Catalunya-Verds ja se sabien les intencions de Maragall perquè el president les va comunicar al seu líder, Joan Saura. En la reacció a l'anunci oficial, el portaveu dels ecosocialistes, Joan Boada, ha assegurat que li sembla bé que les eleccions se celebrin l'1 de novembre, un dimecres festiu, i que el president Pasqual Maragall ha pres aquesta decisió "fent consultes a la seva manera, a última hora i amb la decisió presa".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut