Barcelona

Els exdirectius d'"Egunkaria" absolts reclamaran compensacions morals i econòmiques

Els exdirectius del diari "Egunkaria" absolts per l'Audiència Nacional de pertànyer a ETA demanaran compensacions morals i econòmiques després que ara fa set anys es clausurés el diari. Ho ha explicat en una entrevista a "Els matins" de TV3 l'exdirector de la publicació Martxelo Otamendi, que ha afegit que esperaran, però, que la sentència sigui ferma i ja no sigui possible presentar cap recurs. Otamendi s'ha mostrat convençut que l'acusació recorrerà aquesta sentència, en què a més d'absoldre els cinc encausats també s'afirma que el tancament d'un mitjà de comunicació és "dubtosament constitucional".

Actualitzat
L'exdirector del diari "Egunkaria", Martxelo Otamendi, ha valorat de "dura" i "concloent" la sentència de l'Audiència Nacional en què l'absol a ell i altres quatre exdirectius del diari de pertànyer a ETA i qualifica de "dubtosament constitucional" el tancament d'un mitjà de comunicació.

Otamendi ha assegurat que reclamaran compensacions morals i econòmiques, ja que a més de les pèrdues econòmiques i empresarials que va suposar la clausura d'"Egunkaria" els detinguts van estar en presó preventiva i, a més, van denunciar tortures. L'exdirector d'"Egunkaria" i actual director de "Berria" ha reflexionat que l'estat ha de rescabalar els encausats per, ha dit, "danys personals i danys col·lectius al món euskera". Martxelo Otamendi ha matisat, però, que aquestes compensacions les exigiran un cop la sentència sigui ferma, ja que veu molt probable que l'acusació recorri.

Sobre les denúncies de tortures formulades pels exdirectius, Otamendi creu que la sentència les reconeix, no amb la contundència que li hauria agradat, però sí amb la mesura que creu probable tenint en compte que el magistrat responsable de la sentència és el president de la sala penal. "S'ha d'entendre entre línies la sentència de l'Audiència Nacional quan parla dels maltractaments i les tortures", ha assegurat Otamendi, que creu que sí que es reconeix la falta d'atenció i garanties als encausats quan denunciaven tortures.

Els cinc directius es van reunir aquest dilluns amb els prop de 150 treballadors que tenia el diari, clausurat ara fa set anys, per agrair-los el suport durant tot el procés judicial.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut