Martorell

Els dos acomiadats de Seat abandonen la vaga de fam després de 17 dies de dejuni

Els dos treballadors de Seat que estaven en vaga de fam des de fa 17 dies per reclamar el reingrés de tots els acomiadaments en l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) de finals del 2005 han abandonat la seva acció, després del compromís de la filial de Volkswagen de permetre el reingrés d'aquells que van quedar fora de les reincorporacions. Queden pendents de reingrés 66 acomiadats, tot i que el president del comitè d'empresa de Seat, Matías Carnero, xifra en una vintena el nombre d'extreballadors que volen reincorporar-se a la companyia.

Actualitzat
Dos dels acomiadats de Seat en l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) del 2005 que van iniciar fa disset dies una vaga de fam per exigir els 66 reingressos pendents en la companyia han decidit abandonar el seu dejuni després del compromís de l'empresa de reprendre les reincorporacions.

José María Requena i Diosadao Toledano, que viuen des del 4 de febrer passat en una autocaravana estacionada als accessos de la fàbrica de Seat a Martorell, han perdut més de deu quilos durant la vaga de fam. Wenceslao Calero va haver de deixar la vaga fa sis dies després de patir un desmai i necessitar assistència mèdica.

"Hem pogut verificar que durant el dia d'ahir l'empresa ha trucat a quatre dels acomiadats perquè passin una revisió mèdica, entre ells una companya que va optar per la via judicial", informen els vaguistes en un comunicat.

Seat va anunciar dilluns la represa del procés de reingrés dels últims acomiadats arran de l'ERO signat el 16 de desembre de 2005 que han expressat la seva voluntat de tornar a la filial de Volkswagen.

Queden pendents de reingrés 66 acomiadats, encara que el president del comitè d'empresa de Seat, Matías Carnero, va xifrar en una vintena el nombre d'extreballados que realment volen reincorporar-se a la companyia, a banda dels 23 acomiadaments que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va considerar nuls i que estan pendents de la resolució del recurs de cassació presentat per Seat davant el Tribunal Suprem (TS).

Els vaguistes de fam han pres aquesta decisió després de rebre un missatge conjunt dels sindicats majoritaris on se'ls informa de l'acord contret amb la direcció de la filial de Volkswagen i se'ls sol·licita que posin fi al dejuni voluntari per evitar un major deteriorament de la seva salut. A aquesta petició s'hi ha sumat CGT, sindicat que ha desconvocat les aturades d'una hora i quaranta minuts per torn previstos per avui a Seat davant el compromís adquirit per la companyia d'automoció.

Els vaguistes afirmen que són conscients que hauran de continuar vigilant perquè la direcció compleixi els compromisos de reingrés de tots els acomiadats.

Per prescripció mèdica, tant Requena com Toledano ingeriran durant els primers dies sopes i líquids mineralitzats per evitar que el cos rebutgi els aliments sòlids després de 17 dies de dejuni.

La setmana passada, l'informe mèdic signat pels doctors Robert Casamayor, Josep Maria Sans i Isabel Moga ja advertia que la situació de restricció nutricional estava repercutint en l'estat de salut dels vaguistes "d'una forma significativa". Els facultatius van constatar en la seva última revisió "signes d'estrès digestiu i afectació metabòlica derivada del dejuni prolongat".
Anar al contingut