Les seqüeles de l'ictus obliguen a teràpies de rehabilitació
Les seqüeles de l'ictus obliguen a teràpies de rehabilitació

Els casos d'ictus a Europa augmentaran un 34% els propers 15 anys

A Catalunya ja és la segona causa de mort i la primera de discapacitat en adults

Xavier DuranActualitzat

D'aquí fins al 2035 a Europa hi haurà un 34% més de casos d'ictus i les morts per aquesta causa ho faran un 45%. Hi haurà un 25% més de persones que sobreviuran amb seqüeles. Una de les raons és l'envelliment de la població. Són dades del document "Catalunya i Europa davant l'ictus", presentat aquest divendres a Barcelona.

El document també assenyala que l'ictus ja és la segona causa de mort a Catalunya i la primera causa de discapacitat en adults. La bona notícia és que el programa Codi Ictus ha permès que 3 de cada 10 casos acabin en tractaments que, aplicat a temps, pot minimitzar-ne els danys.

El document es presenta aquest divendres al matí en una jornada celebrada a la Pedrera, organitzada per la Fundació Ictus. En el document hi han participat els màxims responsables de les societats europees dedicades a la lluita contra l'ictus, l'European Stroke Organisation (ESO) i l'Stroke Alliance for Europe (SAFE).

L'ictus, o accident vascular cerebral, es produeix pel taponament o trencament d'una artèria, fet que impedeix l'arribada de sang al cervell o, per contra, que el fluid l'inundi. Això provoca la mort de cèl·lules cerebrals. Cada any, 13.000 persones ingressen per ictus als hospitals de Catalunya. La mortalitat se situa en 29,5 per cada 100.000 habitants.

Certs símptomes que apareixen de forma brusca són indicadors de l'ictus. L'afectació en la visió, la pèrdua brusca de força en un braç, una cama o tots dos o alteracions en la parla. Quan es presenten, una actuació ràpida és essencial per evitar o minimitzar els danys. I en això es basa el Codi Ictus, que cobreix tot Catalunya des de l'any 2006. 

Es tracta d'un codi d'emergència que amb una xarxa d'hospitals comarcals i hospitals de referència garanteix que els pacients siguin avaluats, diagnosticats i tractats en el menor temps possible. El codi s'activa una mitjana de 5.500 vegades a l'any. 

Dues mil vides salvades

Gràcies a això, 3 de cada deu casos activats pel Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) acaben en tractaments de reperfusió. És una teràpia que desfà el coàgul que provoca l'atac i que, aplicada a temps, pot minimitzar-ne els danys. L'any 2008 el tractament només s'aplicava a 5,1 casos per cada cent mil habitants, el 2017 ja eren 26,6. S'estima que el Codi Ictus, des de la seva implantació, ha evitat la mort de més de 2.000 persones. 

Notícia relacionada: Un gel aplicat al cervell permet que ratolins que han tingut un ictus es recuperin

L'ESO ha presentat al Parlament Europeu l'"Stroke Action Plan for Europe 2018-2030", una proposta per reduir un 10% el nombre absolut d'ictus al continent i fer que 9 de cada 10 pacients siguin tractats en una unitat específica d'ictus.

Segons els estudis més recents, 9 de cada 10 ictus s'expliquen per deu factors relacionats amb l'estil de vida i, per tant, modificables. Hipertensió, tabaquisme, excés de pes i nivell elevat de colesterol són alguns d'aquests factors.

Tant a Catalunya com a la resta d'Europa, un dels reptes és l'atenció als supervivents a llarg termini. El document presentat avui reconeix que el suport i l'atenció a llarg termini és la part del procés assistencial menys avaluada i de què es disposen menys dades, tot i la càrrega assistencial i econòmica que representa. 


 

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut