Un instant de l'espectacle 'Euria', de Markeliñe, que s'ha estrenat a la Mostra d'Igualada. 31 de març de 2017. (Horitzonta…
Un instant de l'espectacle 'Euria', de Markeliñe, que s'ha estrenat a la Mostra d'Igualada. 31 de març de 2017. (Horitzontal)

Els bascos Markeliñe porten a la Mostra d'Igualada un espectacle gestual sobre com afrontar la pèrdua

ACN Igualada.-'Euria (Pluja)' s'ha estrenat aquest divendres a la 28a edició de la Mostra d'Igualada i és un dels espectacles que s'endinsen en els temes considerats "tabú" en el teatre familiar. La companyia Markeliñe ha plantejat un muntatge que aprofundeix en el sentiment de la pèrdua, però sobretot en la capacitat de superació. Un dels integrants de la companyia, Jon Kepa, ha explicat en una entrevista amb l'ACN que és "obligatori" explicar als nens qüestions com la mort perquè, segons ell, "és un pas més a la vida i s'ha de parlar amb naturalitat". Per Kepa, l'espectacle és molt "plàstic i poètic" i creu que el més difícil ha estat "explicar tota la història sense text ni paraules, només amb els moviments i l'emoció". 'Euria' va guanyar el Premi al Millor Espectacle a la fira Feten 2017 i creu que el guardó els referma la voluntat que "aquest tipus de temes són propis pels nens i s'han de tractar amb dignitat i passió".

'Euria (Pluja') és un espectacle que parla del temps necessari en què la tristesa ens acompanya per calmar allò que ens fa mal i, mica en mica, adaptar-nos a la nova situació. Per la companyia Markeliñe, les pèrdues, ja siguin grans o petites, són un "fet natural" i, per això, consideren que la manera de viure aquestes absències també s'hauria d'explicar des de la infància. L'espectacle està dirigit a un públic familiar i, tal com ha explicat un dels seus integrants, Jon Kepa, "no hi ha cap tema difícil de tractar pels nens, sinó que allò més difícil és la manera com abordar-lo". "El més important és fer-ho amb tacte i saber a qui va dirigit però considerem que no s'ha d'ocultar res als infants", ha expressat Kepa, qui creu que "s'ha de parlar amb naturalitat, tant als nens com als adults, de qüestions com la mort o la pèrdua". La metàfora de la pluja és recurrent en tot l'espectacle i, tal com ha relatat Kepa, "la pluja ens agradava perquè a l'interior del personatge només hi plou, ha perdut el somriure i no veu la llum del dia". "Cada cop que recorda el seu ésser estimat s'enfonsa en una turmenta de llàgrimes i pluja i, de fet, tots nosaltres quan plou ens tanquem a casa i la pluja ens fa perdre la visió de tot allò que hi ha a fora", ha explicat Kepa. 'Euria' és una proposta sense text i paraules i tot l'espectacle està narrat a través del moviment, la dansa i les emocions.

Anar al contingut