A Ciutat Vella els grups han de ser d'un màxim de 15 persones
Barcelona

Els barcelonins, dividits davant el turisme: el 49% vol posar-hi límits

Per primera vegada a Barcelona hi ha més ciutadans partidaris de posar límits al turisme que no pas d'incrementar-lo

RedaccióActualitzat

Per primera vegada a Barcelona hi ha més ciutadans partidaris de posar límits al turisme que no pas d'incrementar-lo. Però la situació és gairebé d'un empat tècnic. El 49% dels ciutadans pensen que cal posar límits al turisme. El 47,5%, en canvi, creu que han de venir més visitants.

Aquesta dada es recull en l'informe sobre l'activitat turística que ha elaborat l'Ajuntament de la capital catalana. Els resultats, però, varien molt en funció dels districtes i dels barris.

Més de la meitat dels veïns de Ciutat Vella, l'Eixample, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia demanen límits. Al Gòtic, més del 70% volen límits. A Gràcia és una xifra superior al 60%. En canvi, a Nou Barris, el 60% volen més turisme. I a Ciutat Vella, el 65% opinen que hi ha massa hotels.

 

La xifra de rebuig també ha anat variant amb els anys. En el període més dur de la crisi, entre un 60 i un 70% dels enquestats volien més turistes a la ciutat. Mai, però, havia estat per sota del 50% com fins ara.

El nombre de barcelonins que volen límits ha anat creixent des del 2012, i ha passat del 25% al 48,9% del 2016.

Els barcelonins, però, no tenen una mala percepció del turisme. El 86% dels ciutadans consideren que el turisme és una activitat positiva per a la ciutat. Això sí, aquesta xifra és la més baixa dels últims 10 anys, gairebé cinc punts per sota de la del 2015.

Les xifres: 20 milions de pernoctacions

El 2016, Barcelona va tenir set milions i mig de visitants, amb gairebé 20 milions de pernoctacions hoteleres. El nombre de turistes en establiments hotelers va créixer un 5,6% més que el 2015.

Es va registrar un 11,2% més de passatgers a l'aeroport i un 5,6% més de passatgers de creuers al port.

La Sagrada Família, el Park Güell i el Museu del Barça són els tres punts de la ciutat més visitats. La Pedrera és el que més creix, amb un augment del 21% de visitants.

 

El perfil del turista: 36 anys i 100 euros per dormir

El perfil mitjà és el d'una persona de 36 anys que ve de vacances i que ja havia estat a la ciutat. Es gasta una mitjana de 100 euros en allotjament i fa una despesa extrahotelera d'uns 400 euros de mitjana.

Per nacionalitats, el 44% provenen de la Unió Europea, el 35% de la resta del món i el 21% d'Espanya. Els estrangers més nombrosos són del Regne Unit (8,96), seguits dels que provenen dels Estats Units (8,41), França (8,39) i Itàlia (6,38).

Els turistes valoren la ciutat amb un 8,7, una dècima més que l'any 2015.

La gentrificació

El turisme fa que els veïns hagin de fugir dels seus barris per l'alça de preus? Segons l'informe, el 66,2% dels veïns diuen que el turisme no afecta els preus.

Aquest percentatge, però, s'inverteix als barris amb més afluència de visitants, com el Gòtic i la Barceloneta, amb més del 80% de veïns que pensen que el turisme sí que influeix en el preu dels pisos; Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, amb més del 70%, i Gràcia i la Sagrada Família, amb prop del 70%.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut