Barcelona

El Tercer Sector critica la decisió del Suprem de tombar el finançament del bo social

El Tribunal Suprem diu que no compleix la directiva europea i les entitats critiquen que les elèctriques s'enriqueixin també a costa de les persones més vulnerables

RedaccióActualitzat

Quatre-cents mil catalans podrien perdre la bonificació del 25% en la factura de la llum prevista per a famílies vulnerables. El Suprem ha declarat inaplicable el bo social després del recurs que havien presentat dues empreses energètiques. El tribunal considera que incompleix les normes comunes del mercat interior europeu. Les elèctriques han dedicat a aquestes bonificacions, des del 2014, 500 milions d'euros que se'ls hauran de tornar.

Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa més de 3.000 entitats, ho ha criticat.

"És il·lícit que les empreses elèctriques augmentin els seus beneficis milionaris a costa de les persones més vulnerables".

Illa ha qualificat de "nova agressió" a les persones més necessitades la decisió del Tribunal Suprem, que ha declarat inaplicable el règim de finançament del bo social, que beneficia els consumidors d'energia elèctrica en situació de pobresa, en entendre que és incompatible amb la normativa comunitària.
En dues sentències, la sala contenciosa administrativa del TS va estimar els recursos interposats per E.ON Espanya (ara Viesgo) i Endesa, i reconeix el dret de les dues a cobrar una indemnització per les quantitats aportades en concepte de bo social per l'aplicació del Reial Decret del 2014.
Segons el TS, el règim de finançament del bo social incompleix l'exigència establerta en la Directiva 2009/72/CE sobre normes comunes per al mercat interior de l'electricitat, que estableix que "les obligacions de servei públic hauran de definir-se clarament, ser transparents, no discriminatòries i controlables".

Segons Illa, amb la decisió del TC, que obliga a indemnitzar les elèctriques, a Catalunya perdran el dret d'acollir-se al bo social unes 2.040.000 persones: 617.000 beneficiaris que viuen en llars monoparentals, 600.000 beneficiaris de famílies nombroses, 590.000 que viuen en famílies amb tots els seus membres a l'atur i 235.000 beneficiaris més grans de 60 anys amb pensions mínimes".
No obstant això, només s'han acollit un 20% d'aquesta població amb dret, és a dir, 408.000 beneficiaris perquè "la tramitació és molt complexa, més encara per a usuaris en situació de vulnerabilitat".

Anar al contingut