Vic

Joan Coma rep a Vic el suport de tot el sobiranisme

El regidor de la CUP no acudeix a la cita de l'Audiència Nacional que l'investiga per sedició per haver demanat desobediència a les institucions espanyoles

RedaccióActualitzat

El regidor de la CUP de Vic, Joan Coma, va anunciar aquest diumenge al vespre que no aniria a Madrid a declarar davant l'Audiència Nacional. Coma, que estava citat aquest dilluns al matí com a investigat per un presumpte delicte de sedició, va fer pública la seva decisió a través de Twitter. Va afirmar que "el futur del nostre poble no el decidirà cap tribunal" i va afegir que a l'hora que està citat seria a Vic:


Suport institucional i polític a Coma

A l'hora que hauria d'haver estat declarant davant l'Audiència Nacional, les 10 del matí d'aquest dilluns, Joan Coma ha comparegut públicament davant de l'Ajuntament de Vic per explicar les raons per les quals no ha anat a Madrid. Darrere de Coma hi havia una pancarta amb el lema "Per les llibertats, ni un pas enrere".

Darrere d'aquesta pancarta s'hi han situat per donar-li suport diputats, responsables polítics i representants d'entitats de tot l'espectre sobiranista. Entre aquests hi havia Lluís Llach, Jordi Turull i Marta Rovira de Junts pel Sí, Jordi Cuixart d'Òmnium i Jordi Sànchez de l'ANC, Albano Dante Fachin de Podem i Jaume Asens de BComú. I, esclar, Benet Salellas, Gabriela Serra i altres diputats i representants de la CUP.

Coma, que ha agraït el suport rebut, ha dit que ha actuat a consciència i ha afegit que la seva desobediència no és individual sinó col·lectiva, en una decisió presa per tota la seva organització política. També ha insistit que la decisió de desobeir està basada en el no reconeixement de "l'autoritat de cap tribunal per sobre dels nostres drets més fonamentals":

"Ni un pas enrere vol dir que no pensem retrocedir allà on ens volen fer retrocedir. Perseguir idees polítiques defensades en un ple municipal és tornar molt enrere i nosaltres no hi pensem tornar. Només mirem endavant i només anirem endavant."

"Ens defensarem sempre amb la paraula, amb accions tranquil·les i pacífiques, amb molta calma, perquè no tenim res a amagar i ho tenim tot per guanyar."

Coma ha afirmat que està disposat que l'Audiència Nacional el detingui per portar-lo a declarar de manera forçada. En aquest sentit, ha demanat als Mossos d'Esquadra que desobeeixin si són la policia encarregada de detenir-lo, però també ha demanat que, si finalment el detenen ells, no hi hagi cap mena de reacció violenta ni insult.

Coma acusa l'AN de vincles amb "el feixisme"

Joan Coma havia publicat aquest dilluns una carta a "El 9 Nou" i a Osona.com en què assegura que la investigació de l'Audiència Nacional surt d'una denúncia que va posar Josep Anglada, antic fundador de Plataforma per Catalunya i ara únic regidor de Plataforma Vigatana. Aquesta denúncia estava motivada per l'aprovació, per part del ple municipal, d'una moció en suport de la declaració del 9-N del Parlament:

"La moció va ser aprovada amb 16 vots a favor, 4 abstencions i un sol vot en contra, el del feixisme, que va denunciar a la Guàrdia Civil tots els regidors que hi havíem votat a favor. Fruit d'aquesta denúncia, i molt probablement fruit també dels vincles que l'extrema dreta vigatana manté amb tot el que envolta el clavegueram estatal de la guerra bruta, el jutge Ismael Moreno, de l'Audiència Nacional espanyola, pou d'abús i cau de dolor i hereva directa del Tribunal d'Ordre Públic franquista, va imputar-me per un presumpte delicte d'incitació a la sedició, penat amb fins a vuit anys de presó."

A la carta, Coma afirma que "només podrem exercir el dret a decidir si exercim el dret a desobeir", i avançava que no s'amagaria, sinó que aquest dilluns seria a l'Ajuntament seguint la seva agenda prevista.

La truita i els ous

La investigació de l'Audiència Nacional la va posar en marxa la fiscalia el març quan el van acusar de sedició per haver dit, en un ple municipal de Vic, celebrat el 9 de desembre del 2015, que "abans de fer la truita primer s'hauran de trencar els ous", i haver cridat a desobeir el Tribunal Constitucional i altres institucions espanyoles.

Coma va pronunciar aquestes expressions en el debat sobre la moció de suport a la resolució del 9-N del Parlament. El ple de l'Ajuntament de Vic va aprovar després una declaració de suport a Coma i pocs dies després a la ciutat es va fer una concentració de suport que ja feia servir el lema "Per les llibertats, ni un pas enrere".

El cas es va revifar fa 20 dies, quan la fiscalia de l'Audiència Nacional va demanar que se'l cités a declarar, i fa una setmana aquesta cita es va concretar per aquest dilluns. Ja llavors, Coma va expressar la intenció de no anar a Madrid per declarar, però va supeditar la decisió final a una consulta als serveis jurídics de la seva formació política.

Finalment s'ha ratificat en aquesta intenció, i ha decidit posar en pràctica la desobediència, seguint l'exemple de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que fa una setmana també es va negar a anar a declarar davant d'un jutjat de Berga mateix per no haver despenjat l'estelada de l'Ajuntament en una jornada electoral.

Concentració de suport

A la tarda, s'ha fet una nova mostra de suport a Coma en una concentració a la plaça del Pes a Vic, presidida per una pancarta on s'hi llegia "Mai caminaràs sol". Unes 400 persones han donat suport al regidor de Capgirem Vic en un acte en què Coma ha assenyalat que de manera pacífica amb els actes d'aquest dilluns s'ha exercit "un veritable acte de sobirania".

El regidor ha rebut l'escalf de representants de diferents sensibilitats polítiques, que van des dels màxims dirigents de la pròpia CUP fins a membres del PDECat, passant per ERC o els comuns. La societat civil, representada pels portaveus i membres de l'AMI, l'ANC o Òmnium, també hi ha estat present.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut