Espanya

El PSOE reclama a Batasuna un rebuig explícit de la violència per tal de ser legalitzada i accedir a les eleccions

El temps s'esgota per a Batasuna si vol participar en les eleccions municipals del pròxim 27 de maig. Així l'hi ha recordat el portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Diego López Garrido, que ha instat la formació d'Arnaldo Otegi a fer un acte explícit de rebuig de la violència per poder ser legalitzada i concórrer als comicis. D'aquest tema també n'ha parlat el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, i s'ha mostrat convençut que Batasuna no farà aquest gest. Des del govern basc, s'ha reiterat la necessitat de derogar la llei de partits.

Actualitzat
El portaveu del PSOE al Congrés, Diego López Garrido, analitza en una entrevista al “Diario Deia” l’actual situació política al País Basc a les portes d’unes eleccions municipals i tan sols dos dies abans que el ple del Congrés hagi de debatre una moció del PP que insta el govern a perseguir les activitats de Batasuna. En aquest sentit, López Garrido ha ressaltat que la il·legalitzada formació ha entrat en un “mes decisiu” per poder superar aquesta condició i participar en les eleccions.

El socialista ha remarcat, però, que “si no canvien és impossible que siguin legalitzats” i, per això, els insta a realitzar un acte explícit de rebuig a la violència. Segons ell, si es compleix aquesta desvinculació, podran participar en la vida política democràtica amb els mateixos instruments que la resta.

El ministre de Justícia del govern espanyol, Mariano Fernández Bermejo, ha reiterat la condició "sine quan non" per a Batasuna si vol accedir a les urnes. De totes maneres, Bermejo està convençut que els abertzales no condemnaran la violència i que optaran per intentar concórrer a les eleccions mitjançant altres alternatives.

Per la seva banda, la portaveu del govern basc, Miren Azkarate, ha insistit en declaracions al programa “L’Entrevista” de Catalunya Informació que el seu executiu continua volent que Batasuna pugui exercir l'activitat política "sense cap impediment" i es pugui presentar a les eleccions municipals del 27-M perquè els ciutadans la jutgin "amb els vots".

Azkarate ha remarcat que l'executiu de Juan José Ibarretxe encara continua pensant que "la llei de partits no serà mai una solució". També ha exigit a Batasuna que "s'autodetermini de la tutela d'ETA", assegurant que "si ETA no renuncia a la lluita armada ni Batasuna es desmarca d'ETA, serà difícil tirar endavant".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut