Martorell

El nou centre mèdic de SEAT redueix a la meitat la pèrdua de jornades laborals

Les dades de 30.000 històries clíniques dels treballadors durant 20 anys permeten millorar les condicions de treball i la prevenció

Actualitzat

Durant 20 anys, el serveis mèdics de SEAT han acumulat 30.000 històries clíniques, que permeten veure com els hàbits i l'estil de vida repercuteixen en la salut. Després d'analitzar aquestes dades, han vist que són totalment extrapolables al que passa a la societat. Ara començaran un estudi científic, juntament amb l'Hospital Clínic, IrsiCaixa i la Universitat Harvard, per comprovar l'impacte real si es prenen mesures per fer prevenció.
 

En un any, SEAT ha reduït a la meitat les jornades laborals perdudes per accident o malaltia laboral, que en aquest cas són sobretot traumatològiques.

En la línia de muntatge de les portes del SEAT León cada una pesa 38 quilos, però gràcies als robots l'operari no ha de fer cap força. El que sí que requereix són moviments molt repetitius. Per evitar lesions, mai poden fer la mateixa feina durant més de dues hores.

I és que fa un any que a la planta de Martorell, funciona un nou centre mèdic enfocat a la rehabilitació i la prevenció.


El laboratori de biomecànica

Compta amb més de 20 càmeres que processen en 3D les característiques musculars i esquelètiques dels treballadors, per adaptar l'ergonomia dels llocs de feina. Aquestes exploracions es tindran en compte quan es dissenyin els llocs de feina i permetran prevenir patologies derivades de la producció i ajudar a la rehabilitació en casos de lesions.
 

 

Raül Castillo és un tècnic elèctric que en el laboratori porta un sensors al cos que recullen tots els seus moviments mentre fa la seva feina. L'ordinador recull la força que utilitza i les vegades que fa el mateix moviment.

"Quan hi ha alguna avaria molt repetitiva, hi ha dies que ens passem tot el dia fent portes."

La informació servirà per dissenyar les noves línies de muntatge de forma més ergonòmica.  La millora de les condicions de treball, segons la responsable Salut i Seguretat en el Treball SEAT, Patrícia Such, és un benefici per als treballadors i per a l'empresa.


"Aquí tothom guanya. Els nostres treballadors actualment són joves, i tota l'activitat que fem ara preventiva repercutirà en el seu benefici propi que es trobaran molt millor la resta de la seva vida i òbviament també podran ser productius laboralment més anys."


 

Rehabilitació i prevenció

La rehabilitació de les lesions de treball es fa directament a l'empresa. I per evitar-les, també es promou l'exercici com una part important de la prevenció. Però el seguiment de la salut del treballadors va més enllà. En el cas de les treballadores, les revisions ginecològiques també es fan a l'empresa. El 80% de les treballadores mai no se n'havien fet cap.

I, a més del cos, també es fa especial atenció a la salut mental. 
 

 

Algunes xifres de l'estudi

Les dades dels 30.000 treballadors de l'empresa SEAT, recollides en aquestes dues dècades, conclouen que la seva salut ha millorat en general, segons explica la doctora Patricia Such.

"Els nostres treballadors presenten marcadors de salut millors ara que fa 20 anys, en general. Malgrat que per descomptat son molt millorables. I la segona conclusió és que els treballadors de SEAT són una mostra representativa des del punt de vista de la salut, de tota la població general."

 



Comparant els hàbits i l'estat de salut dels treballadors del 1998 respecte dels d'ara, però hi ha dades que empitjoren, com ara els casos d'hipertensió, que gairebé es dupliquen, o el nombre de fumadors, que ha augmentat un 5%. En canvi, l'obesitat i el sobrepès han baixat, tot i que ha augmentat entre els menors de 45 anys, mentre que el consum d'alcohol i el colesterol han baixat gairebé un 5%.

Abans no es preguntava si es feia esport. 

Estudi extrapolable

Analitzant les 30.000 històries clíniques acumulades durant els últims 20 anys, la SEAT ha vist que el que els passa en salut als seus 14.300 treballadors és extrapolable a la població en general. Representen, per tant, una població perfecta per fer estudis epidemiològics.

Ara comencen un estudi ambiciós de la mà de l'Hospital Clínic, IrsiCaixa i la Universitat Harvard. Volen analitzar l'impacte en la salut introduint canvis en l'alimentació, l'activitat física i la gestió de les emocions.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut