Membres del GDT, Justícia Alimentària Global i Lluçanès Viu parodien l'autobús que va cap a 'Porc Aventura' davant l'estàtua del…
Membres del GDT, Justícia Alimentària Global i Lluçanès Viu parodien l'autobús que va cap a 'Porc Aventura' davant l'estàtua del porquer que hi ha a l'entrada del Consell Comarcal d'Osona. Pla general. Imatge del 5 d'octubre de 2016 (Horitzontal).

El Grup de Defensa del Ter proposa un viatge per descobrir els "desastres" de la indústria ramadera a Osona

ACN Vic.-El Grup de Defensa del Ter (GDT), Justícia Alimentària Global i Lluçanès Viu proposen un viatge per Osona per descobrir els "desastres" del model porcí a la comarca. Un dels membres del GDT, Sergi Solà, ha explicat que la iniciativa de 'Porc Aventura' serà un passeig en autobús durant el 15 d'octubre que recorrerà i farà parada a diferents punts d'Osona relacionats amb la indústria càrnia. A cadascuna de les parades, els ecologistes donaran a conèixer els efectes "nocius" del model porcí en llocs que per ells són significatius com l'escorxador Esfosa, la granja de Serrarols o Casa Tarradellas, però també aprofitaran per apuntar el camí de les solucions. En total s'han plantejat sis parades per donar una visió global de la qüestió i tractar temes que van des de la contaminació dels aqüífers fins als conflictes per la precarietat laboral.

Una dels membres del Grup de Defensa del Ter, Ginesta Mary, ha explicat que "'Porc Aventura' és el parc temàtic de la Catalunya Central, i en particular de la comarca d'Osona". "'Porc Aventura' és un milió de porcs amuntegats, és fonts i rius contaminats amb total impunitat, és portades d'aigua per suplir aqüífers contaminats, una cadena de precarietat laboral i l'empobriment de la comarca i la pagesia", ha lamentat Mary. Per denunciar tot això, els ecologistes han engegat aquesta iniciativa que esperen que tingui recorregut, però també pensen que és una oportunitat per coordinar-se i plantejar alternatives "des del punt de vista de la sobirania alimentària", ha afegit Ginesta Mary. Un dels membres del GDT, Sergi Solà, ha explicat que esperen omplir un autobús de 64 places "no només amb activistes convençuts, sinó també amb gent de la ciutadania en general que ha sentit a parlar dels problemes dels porcí i així ho podrà veure in situ". A cada parada es tractarà un aspecte diferent dels impactes que provoca el model d'indústria porcina de la comarca de la mà d'experts de cadascuna de les temàtiques. El punt de trobada serà el pàrquing del Sucre de Vic, on a les nou es donarà la benvinguda i es farà una explicació de la jornada. D'allà s'arribarà en autobús fins a la Font Salada de Gurb per tractar la qüestió de la contaminació dels aqüífers i les portades d'aigua que s'han hagut de realitzar a Osona per culpa d'aquestes contaminacions. D'allà, l'autobús es dirigirà cap a la granja de Serrarols, en ple Lluçanès, per parlar del model de les macrogranges i benestar animal. A la una s'arribarà a l'escorxador Esfosa i la xerrada girarà al voltant del conflicte que hi ha a l'illa càrnia de Vic i també sobre la precarietat laboral al sector. A partir de les dues hi haurà un dinar popular vegetarià. A dos quarts de cinc l'autobús es dirigirà al 'Camp Abocador' entre Vic i Gurb i on el tema a tractar serà la pagesia i el purí com a "mal adob". El viatge continuarà fins a Casa Tarradellas, a Gurb, on s'analitzarà l'impacte del model carni en el consumidor. La tornada al punt de partida està prevista a dos quarts de set de la tarda un altre cop al Consell Comarcal i seu del Departament d'Agricultura per tractar diverses qüestions com "el descontrol de l'administració" i la despesa pública que han suposat les plantes de purins o les depuradores per les butxaques dels contribuents. El preu de la inscripció és de 15 euros i inclou l'esmorzar, l'autobús i el dinar. També hi ha la possibilitat d'assistir només a alguna de les parades a compte propi. Les inscripcions es poden realitzar dirigint-se al Grup de Defensa del Ter fins el 12 d'octubre.

Anar al contingut