Pequín

El govern xinès va amenaçar Chen Guangcheng de matar la seva dona si no sortia de l'ambaixada dels EUA

El jurista cec i activista pels drets humans Chen Guangcheng ha dit que les autoritats xineses el van amenaçar de colpejar la seva dona fins a la mort si no abandonava l'ambaixada dels Estats Units, on feia sis dies que estava refugiat. En declaracions telefòniques a l'agència AP des de la seva habitació de l'hospital de Pequín, Chen ha explicat que van ser funcionaris dels Estats Units els que li va transmetre l'amenaça del govern xinès. Chen havia de sortir de l'ambaixada en virtut d'un acord segons el qual rebria atenció mèdica, es podria reunir amb la seva família i se li permetria assistir a la universitat, en un lloc segur. Chen diu ara que tem per la seva seguretat i que vol sortir del país. Un funcionari dels EUA ha negat tenir coneixement de l'amenaça.

RedaccióActualitzat
L'activista Bob Fu, que dirigeix ​​l'organització nord-americana China Aid i que afirma que va ajudar a escapar Chen del seu arrest domiciliari la setmana passada, assegura en un comunicat que l'activista va prendre "a contracor" la decisió d'abandonar la legació nord-americana. I que només ho va fer per les "serioses amenaces a membres de la seva família immediata". Fu considera també que els funcionaris nord-americans "han abandonat Chen".

La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, que és a Pequín, ha anunciat que l'acord entre Chen i les autoritats xineses inclou "l'oportunitat de buscar una millor educació en un entorn més segur". Segons Fu, però, aquest tracte comporta riscos potencials per al dissident, que estava en arrest domiciliari extrajudicial un cop complerta la seva condemna de quatre anys de presó per haver denunciat avortaments i esterilitzacions forçoses a 7.000 dones a la província de Shandong.

"Ara mateix té l'admiració del món, i potser això el mantindrà segur a curt termini, però tinc por del que pugui passar si el món hi perd interès", subratlla el defensor dels drets humans, que és a Pequín i que assegura que va conèixer amb antelació els detalls de l'acord amb el dissident.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut