Barcelona

El govern retreu que la fiscal general de l'Estat faci declaracions "polítiques" en termes de "combat"

Neus Munté recrimina l'actitud de la cúpula judicial espanyola alertant del "total menyspreu" cap a la Constitució de sectors independentistes catalans. "Són altres els que la tracten com una mordassa", afirma la portaveu del govern

RedaccióActualitzat

La vicepresidenta i portaveu del govern, Neus Munté, ha negat que l'executiu català menyspreï la Constitució, com ha afirmat la fiscal general de l'estat, Consuelo Madrigal, durant la cerimònia d'obertura de l'any judicial a Madrid. La consellera ha retret que Madrigal hagi utilitzat "terminologia de combat" en contra del procés independentista català, i ha rebutjat les acusacions:

"Neguem que per part del govern de Catalunya hi hagi menysteniment per a l'ordenament constitucional. Són altres els que tracten la Constitució com un límit, com una mordassa a les que són legítimes aspiracions del tot democràtiques de la majoria del poble de Catalunya."

Al mateix acte que s'ha fet a Madrid, el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha defensat que el model de govern judicial no polititza la justícia. En la roda informativa posterior a la reunió del govern, Neus Munté ha recriminat aquest pronunciament de la cúpula judicial:

"Ens sobta, i molt, que es negui la politització de la justícia i es facin declaracions com aquestes perquè són declaracions cent per cent polítiques."

I ha critica l'actitud del govern de Rajoy per no voler afrontar el problema:

"Parla qui no ha de parlar i, en canvi, no parla qui ho hauria de fer, que és el govern de l'estat, per més en funcions que estigui. Creiem sincerament que és una evidència que no hi ha cap tipus de resposta política per al repte democràtic que planteja Catalunya i, en canvi, hi ha un recurs sistemàtic constant a la justícia per resoldre un problema que és polític."

D'altra banda, el govern ha acordat concedir la Medalla d'Or de la Generalitat a títol pòstum a l'exdiputada i presidenta d'Òmnium Cultural Muriel Casals.

 

Catalunya a Copenhaguen, Varsòvia, Zagreb i Ginebra

 

 

En la mateixa roda informativa d'aquest dimarts, el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva, ha anunciat la creació de noves delegacions a l'exterior: Copenhaguen, Varsòvia, Zagreb i Ginebra. Romeva ha dit que l'objectiu és que "Catalunya ha de tenir una representació a l'exterior a l'alçada del que som com a país, amb la vocació de ser un estat que representa aquest govern."

De cara a la Diada, el conseller ha descartat que hi hagi "defalliment o cansament" en la mobilització ciutadana a favor de la independència per la xifra d'inscrits en la manifestació de diumenge. Romeva ha afirmat que la xifra fins ara és bona i que la percepció és d'estar "en ple treball", després de la mobilització de l'any passat, per impulsar una nova base a favor de la independència. "En cap cas detecto un risc de decaïment, i detecto voluntat d'anar més de pressa en temes que la paràlisi de l'Estat no permeten", ha assegurat el titular d'Exteriors català.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut