Líban

El govern libanès penja d'un fil després de la dimissió de sis ministres pel suport a l'ONU per jutjar l'assassinat de Hariri

El govern del Líban penja ara mateix d'un fil després que els sectors prosirians han abandonat el gabinet. La raó, la voluntat del govern libanès de posar en mans d'un tribunal internacional els presumptes assassins del primer ministre libanès Rafik Hariri. Mentre que el primer ministre libanès, Fuad Siniora, ha qualificat la decisió d'"històrica", el president libanès, Emile Lahud, prosirià, ha posat en dubte la legalitat de les decisions del govern després de la dimissió de sis ministres. Però la dissolució del govern libanès només és necessària en cas que un terç dels seus ministres dimiteixi, és a dir 8 dels 24, dos menys dels que fins ara han renunciat.

Actualitzat
"Avui, en aquest moment crucial d'una històrica reunió per al segon govern independent, hem aprovat unànimement l'esborrany de l'ONU que dóna pas a un tribunal internacional com a rebuig a altres intents d'assassinat i, a la vegada, com a defensa del Líban". Aquestes han estat les paraules de Fuad Siniora, primer ministre libanès, després que el govern libanès hagi donat el vistiplau a la proposta de l'ONU per jutjar els presumptes assassins del primer ministre libanès Rafik Hariri. 

Un tribunal internacional haurà de jutjar els presumptes assassins de l'exprimer ministre i 21 persones més el 14 de febrer del 2005. La decisió de mantenir la reunió del govern de Beirut, tot i la dimissió de sis ministres prosirians del govern, ha estat presa pel primer ministre Siniora i la coalició antisiriana. En les últimes hores havien dimitit cinc ministres xiïtes de Hezbollah i d'Amal i un de cristià. Per a la dissolució del govern és necessari que un terç dels seus ministres dimiteixi, és a dir 8 dels 24, i fins ara només han renunciat sis.

La majoria parlamentària acusa els grups xiïtes de fer el joc a Síria, que, en connivència amb l'Iran, volen evitar la creació del tribunal internacional. La mort violenta de Hariri va precipitar la retirada de les foces sirianes que ocupaven el Líban des de feia tres dècades i a la vegada, va propiciar les eleccions del juny del 2005, que van atorgar el poder al bloc antisirià.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut