Madrid

El govern espanyol nega que l'operació contra ETA afecti el procés de negociació però Batasuna ho qualifica d'atac frontal

El govern espanyol ha negat que la desarticulació de la presumpta xarxa d'extorsió d'ETA hagi d'afectar el procés pau. Les 12 detencions efectuades a Espanya i França han servit a l'executiu de Zapatero per desvincular l'imminent inici dels contactes amb ETA de l'eficàcia policial. En canvi, Batasuna ha assegurat que es tracta d'un cop frontal a les esperances de pau.

Actualitzat

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, assegura que l'operació policial contra l'aparell d'extorsió d'ETA no compromet el procés de pau que vol impulsar el govern espanyol. Segons Rubalcaba, les 12 detencions ordenades fa una setmana demostren que la justícia no està subordinada a l'actual conjuntura política.

En el mateix sentit s'ha expressat el ministre de Justícia, que s'ha felicitat per les detencions i ha dit que són una mostra "que tota l'actuació de les institucions de l'Estat encarregades de donar compte de les trames terroristes continuen funcionant amb normalitat".

Juan Fernando López Aguilar s'ha mostrat convençut que aquestes detencions no alteraran el procés obert arran de l'anunci d'alto el foc d'ETA: "Això no altera al més mínim el curs de ruta del qual és responsable el govern per aprofitar una oportunitat històrica de posar punt final a la violència d'ETA i a les seves manifestacions intimidatòries i coactives, entre les quals hi ha la trama d'extorsió".

Otegi: "És un atac frontal"

Des de Batasuna, però, es qualifica d'atac "nítid i frontal" contra les esperances de pau "que hi ha a la societat basca". Així ho ha dit el portaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi.

En una roda de premsa a Sant Sebastià, Otegi ha dit que aquesta operació contra ETA és una "decisió política" del govern del PSOE que no es correspon amb la situació actual. En aquest sentit, ha preguntat a l'executiu de Rodríguez Zapatero "en què contribueix a superar el conflicte i abordar el procés de pau".

Segons la seva opinió, amb aquest tipus de "dinàmiques d'ordre públic" el govern socialista pretén "ocultar" que té un problema "no amb l'esquerra abertzale, sinó amb un poble que és una nació i que té dret de decidir".

Otegi ha refusat analitzar les consideracions polítiques dels jutges Fernando Grande-Marlaska i Laurence Le Vert, que han ordenat l'operació, ja que Batasuna "resta credibilitat" als seus arguments. Segons el dirigent abertzale, la seva formació sap com es fan aquests sumaris i es tracta d'una operació portada a terme per "motius polítics, i no jurídics".

Tot plegat, passa la mateixa setmana que Zapatero té previst anunciar la data en què el govern espanyol iniciarà converses amb ETA.

Anar al contingut