Madrid

El govern basc i tots els partits a excepció del PP donen suport a l'inici del diàleg del govern amb ETA

Els portaveus del PNB, ERC, IU-ICV i CiU al Congrés dels Diputats han expressat el seu suport a l'inici del diàleg entre el govern central i ETA. Tots aquests grups han acceptat també que l'anunci de Zapatero no es fes davant del ple del Congrés sinó en una conferència de premsa, tot i que Esquerra Unida hauria preferit la compareixença parlamentària. El govern basc ha dit que veu positiu l'anunci i ofereix el seu suport. També s'hi ha posicionat Batasuna, que ha vist "una gran transcendència política" en la declaració, tot i que ha obviat la qüestió de la legalització de la formació abertzale.

Actualitzat

CiU ha recordat que l'inici del diàleg no vol dir "una negociació política", Esquerra Unida considera que pot començar perquè "s'ha verificat" l'alto el foc, ERC dóna tot el marge necessari al govern per dialogar, mentre que el PNB aplaudeix que no s'hagi "parlamentaritzat" en excés un procés que ha de ser "discret".

El govern basc, a través de la portaveu, Miren Azkarate, ha qualificat l'anunci de Zapatero de "positiu" i ha anunciat que el lehendakari Ibarretxe reunirà la setmana que ve el Consell Polític integrat per PNB, EA i EB, per fer una reflexió sobre el procés de pau. Azkarate ha avançat el compromís del lehendakari amb la recerca d'una "pau duradora, universal i irreversible". També ha manifestat l'esperança que "al contrari del que ha passat fins ara" la decisió de la ciutadania basca sigui "respectada".

El dirigent de Batasuna Fernando Barrena ha elogiat que el discurs de Zapatero inclogui la promesa de respectar la decisió dels ciutadans bascos, però no ha entrat a valorar les condicions que el president del govern central ha posat a la legalització de la formació abertzale.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut