L'Aquila

El G-8 es compromet a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle un 80% en 40 anys

Els líders del G-8 han decidit reduir a la meitat les emissions mundials de gasos d'efecte hivernacle d'aquí al 2050 i al "80% o més" en els països industrialitzats, amb l'objectiu de limitar l'escalfament global a 2 graus, segons consta a la declaració del cimera de L'Aquila. Pel que fa a la crisi, els líders del G-8 veuen signes positius de recuperació, tot i que admeten que encara hi ha riscos. El primer ministre italià ha volgut celebrar aquesta cimera a L'Aquila, tres mesos després del terratrèmol que va destrossar la zona.

Actualitzat
L'Aquila ha rebut els líders del G-8 enmig d'un fort dispositiu de seguretat i després de setmanes de preparatius que alguns mitjans han qualificat de "caòtics". A poques cantonades de l'edifici que acull els dirigents del G-8, encara són visibles els efectes del terratrèmol del 6 d'abril i de les rèpliques, que s'han repetit els últims dies. En el cas que hi hagi una sacsejada que superi els 4 graus de l'escala de Richter, la cimera s'haurà de suspendre. El centre de L'Aquila està tancat pel risc de nous ensorraments. Els edificis més vells i els de pitjor qualitat van cedir i van provocar 300 morts i milers de desplaçats.

L'agenda de la cimera

Sobre la taula, tres assumptes clau que, d'altra banda, són els habituals en aquesta mena de trobades: la necessitat d'arribar a acords en la lluita contra el canvi climàtic, la recerca de fórmules per combatre la crisi mundial, la fam a l'Àfrica i l'anàlisi de la situació al Pròxim Orient. Als membres del G-8, llevat del president xinès, que s'ha vist obligat a tornar al seu país a causa de la crisi interètnica a Xianjiang, s'hi afegiran els propers dies tres països emergents, com la Xina, el Brasil i l'Índia, sis estats africans i tres de convidats, entre els quals hi ha Espanya.

Polèmica per l'organització

La cimera del G-8 ha començat amb polèmica pel que algunes veus han considerat una pèssima organització per part del país amfitrió, la Itàlia de Silvio Berlusconi. El diari britànic "The Guardian" és el mitjà que ha atiat el foc, i ha acusat el primer ministre italià de voler-se penjar la medalla de fer la reunió, precisament, a L'Aquila. La ciutat ha estat parcialment reconstruïda, però la majoria de la regió dels Abruços continua devastada pels efectes del sisme del mes d'abril.

El rotatiu londinenc fins i tot cita fonts pròximes al nucli de poder del G-8 per afirmar que s'estaria plantejant la possibilitat d'expulsar Itàlia del grup i substituir-la per Espanya, després dels escàndols que han esquitxat la vida personal de Berlusconi.

D'altra banda, a Roma, milers de persones es van manifestar ahir envoltades de policies antiavalots, un fet que denuncien, ja que, segons asseguren, la policia ja ha detingut 60 persones en dos dies de protestes pacífiques. Exigeixen que les principals economies del món facin passos en ferm per lluitar contra la pobresa i el canvi climàtic.

Les primeres dames visiten el Papa

Mentre els màxims mandataris mundials es reuneixen per parlar del futur mundial, el papa Benet XVI ha rebut set de les esposes dels caps d'estat i de govern que participen en la cimera. Les absents han estat Carla Bruni, que ha declinat la invitació, i Michelle Obama, que serà rebuda demà pel pontífex en una audiència amb Barack Obama.

La trobada ha tingut lloc a la sala Nervi del Vaticà i ha durat uns 10 minuts. També avui les filles del president Obama, que han viatjat amb els seus pares, han aprofitat l'estada a Roma per sortir de compres.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut