Barcelona

El frau de les targetes de transport falsificades

Un equip de TV3 ha constatat el frau de les targetes en un mercat de Barcelona, on, en poc temps, fins a cinc persones els han ofert targetes a meitat de preu

RedaccióActualitzat

Un equip de TV3 ha constatat el frau que hi ha amb targetes de transport falsificades. Han anat a un mercat de Barcelona i, en poc temps, fins a cinc persones els han ofert targetes a meitat de preu.

Una targeta T-10 del transport públic metropolità val 9,95 euros, però depèn d'on es compri es pot trobar a meitat de preu: 5 euros. O cinc targetes, per 20 euros. A l'àrea de Barcelona es poden trobar punts de venda il·legal a diferents mercats i, fins i tot, a l'entrada d'algunes estacions de metro.

Aquestes targetes a meitat de preu són falses, clonades i, per tant, il·legals. L'usuari que viatgi amb aquest bitllet s'enfronta a una pena de fins a un any i mig de presó i a una multa de fins a 3.000 euros. A més, com que el títol és fals, no té assegurança i no et cobreix en cas d'accident.

Com ho fan els falsificadors?

Jaume Garcia, cap del Departament d'Assessoria Jurídica de l'ATM, ho explica:

"S'ha detectat que saben manipular la banda magnètica, que saben el codi identificatiu de la banda magnètica i n'alteren el contingut. Què vol dir això? doncs que una T-10 d'una zona la poden transformar en una T-Trimestre de sis zones. Però també pot ser que d'un títol ja esgotat creïn una T-10. Hi ha moltes peculiaritats de frau."

Els revisors poden detectar que són falsos amb les màquines lectores i avisen els Mossos d'Esquadra per fer la denúncia. En els últims dos anys s'han obert 115 procediments penals contra viatgers que portaven títols de transport manipulats.

Els costos d'aquest frau són elevats. Per això, l'Autoritat del Transport Metropolità començarà, d'aquí a unes setmanes, una campanya per conscienciar els usuaris que comprin els títols de transport als punts de venda oficials, que estaran identificats amb un distintiu. 

De fet, confien que aquesta pràctica es pugui erradicar l'any que ve, quan es posi en marxa la nova targeta de transport que substituirà les actuals. Una targeta amb xip i, per tant, molt més difícil de manipular. 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut