Madrid

El Constitucional no admet a tràmit el recurs d'Otegi per poder-se presentar

La periodista Maddalen Iriarte, número dos, serà qui encapçalarà, finalment, la candidatura per Guipúscoa

Actualitzat

El Tribunal Constitucional ni tan sols ha admès a tràmit el recurs del líder de Sortu, Arnaldo Otegi, per poder encapçalar la llista de l'esquerra abertzale en les eleccions basques del 25 de setembre. Així doncs, el Constitucional manté la inhabilitació d'Otegi, que, en un principi, encapçalava la candidatura d'EH Bildu a Guipúscoa, presentada aquest dimarts a Sant Sebastià. Amb aquesta decisió, s'esgoten les opcions d'Otegi de presentar-se a les eleccions.

Els cinc magistrats que formen la sala primera del tribunal han trigat poc més d'una hora a prendre la decisió, que confirma la sentència de divendres passat del jutjat contenciós administratiu número 2 de Sant Sebastià. El Constitucional tenia temps fins a la mitjanit de divendres, hora d'inici de la campanya electoral, per pronunciar-se.

Un altre revés judicial

El líder de l'esquerra abertzale va presentar aquest dilluns un recurs davant l'Alt Tribunal contra la decisió de deixar-lo fora de les eleccions basques. En les últimes setmanes, la Junta Electoral de Guipúscoa ja va dictaminar que Otegi era "inelegible" a causa de la sentència ferma de l'Audiència Nacional que l'inhabilita per exercir càrrecs públics i també per ser votat. Malgrat el recurs d'EH Bildu, la Junta es va reafirmar en la decisió d'excloure Otegi de la candidatura.

Ara, l'esquerra abertzale pot recórrer davant del Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg, tot i que no obtindrà una decisió abans d'aquest divendres, quan començarà la campanya electoral al País Basc. Per tant, la periodista Maddalen Iriarte, número dos, serà qui encapçalarà, finalment, la candidatura per Guipúscoa.

Entrevistat a "El matí de Catalunya Ràdio", Otegi ha dit aquest dimarts, hores abans de la decisió del TC, que el tribunal no impedirà que continuï en la primera línia política. A l'entrevista, el líder abertzale ha obert la porta a anar al Tribunal d'Estrasburg en cas que el TC li impedís la candidatura.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut