Sant Sebastià

La Junta Electoral de Guipúscoa dictamina que Otegi no es pot presentar a les eleccions basques

Diu que és "inelegible" perquè hi ha una sentència ferma de l'Audiència Nacional

RedaccióActualitzat

La Junta Electoral de Guipúscoa ha comunicat a l'advocat d'EH Bildu Mikel Arreseigor que el seu candidat a lehendakari "és inelegible" a causa de la sentència ferma de l'Audiència Nacional que l'inhabilita per exercir càrrecs públics i també per ser votat.

És la sentència sobre el cas Bateragune, amb què se'l va condemnar per reconstruir Batasuna, llavors il·legalitzada. Aquesta inhabilitació estarà en vigor fins a l'any 2021.

Els arguments d'EH Bildu, ignorats

La defensa d'Otegi argumentava que la sentència d'aquest cas no especificava a quines eleccions no es podia presentar i que, a més, un cop havia sortit de la presó, quedava sense efectes la inhabilitació per ser candidat.

La Junta Electoral no ha valorat aquests arguments, i s'ha limitat a constatar l'existència de la sentència ferma. A pesar d'això, Otegi apareix aquest dimecres com a candidat per EH Bildu al Butlletí Oficial del País Basc, perquè el partit l'ha presentat com a tal.

Només l'inici d'un procés llarg, però limitat en el temps

La decisió de la Junta Electoral de Guipúscoa, però, no esgota el procediment. EH Bildu té fins al dia 28 d'agost per substituir Otegi per un altre candidat, cosa que no farà. El dia 29, la Junta es tornarà a trobar el nom d'Otegi encapçalant la llista, i haurà de tornar a decidir.

Presumiblement, la decisió serà la mateixa i, llavors, EH Bildu podrà recórrer als jutjats del contenciós administratiu, que hauran de resoldre abans del 2 de setembre. La decisió d'aquesta instància encara es podrà recórrer al Tribunal Constitucional, que el dia 7 de setembre haurà d'haver pres una decisió definitiva.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut